Home
Categories
History MCQs
Page 3
History MCQ Questions with answers
Here Important History MCQ questions are added which are frequently asked in almost all the examinations. You can check the correct answer of any question on clicking the show answer button or on option itself. The Correct answer will be displayed below. You can share any question with your friends on whatsapp by tapping whatsapp button.
Learn History mcqs in hindi here.
Learn History MCQs [Page 3
of Department 66]
21) In which of the following years, 26th January was celebrated as an independence day?
(A) 1946
(B) 1942
(C) 1929
(D) 1930
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
22) Mohan Das Karamchand Gandhi was called as ‘Mahatma' by
(A) Rabindra Nath Tagore
(B) Jawaharlal Nehru
(C) Motilal Nehru
(D) Bal Gangadhar Tilak
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
23) The 'Mohammadan Anglo-Oriental College' later became the
(A) Osamania University
(B) Baraktullah University
(C) Aligarh Muslim University
(D) Jamía-Milia Muslim University
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
24) In which state was the first Non- Congress Government set up in
independent India?
(A) Kerala
(B) Maharashtra
(C) Bihar
(D) Punjab
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
25) Who said "Patriotism is religion and religion is love for India"?
(A) Bankim Chandra Chatterjee
(B) Swami Vivekananda
(C) Bal Gangadhar Tilak
(D) Raj Narain Bose
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
26) Hardayal, an intellectual giant, was associated with
(A) Non-Cooperation Movement
(B) Swadeshi Movement
(C) Ghadar Movement
(D) Home Rule Movement
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
27) Which among the following places, was not an important centre of the Revolt of 1857?
(A) Agra
(B) Kanpu
(C) Jhansi
(D) Lucknow
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
28) Who, among the following, abolished the Dual System of Government in Bengal?
(A) Lord Warren Hastings
(B) Spencer
(C) Lord Cornwallis
(D) Lord Clive
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
29) Who is called the 'Nightingale of India'?
(A) Vijay Lakshmi Pandit
(B) Sarojini Naidu
(C) Aruna Asaf Ali
(D) Sucheta Kriplaní
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
30) The first Governor General of the East India Company in India was
(A) Marquis of Hastings
(B) Warren Hastings
(C) Sir John Shore
(D) Robert Clive
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of History Department : 66 | Page : 3
Jump to Go
Tags: History mcqs, important mcqs of History, History important History mcqs, mcqs on History, important mcqs on History, mcqs of History