Home
Categories
History MCQs
Page 9
History MCQ Questions with answers
Here Important History MCQ questions are added which are frequently asked in almost all the examinations. You can check the correct answer of any question on clicking the show answer button or on option itself. The Correct answer will be displayed below. You can share any question with your friends on whatsapp by tapping whatsapp button.
Learn History mcqs in hindi here.
Learn History MCQs [Page 9
of Department 66]
81) Which among the following observations of Saddler commission are correct?
1. Compulsory school course of 12 years
2. Setting up of separate Board of education for secondary and intermediate education
3. Regulations for universities should not be rigid
Choose the correct option from the codes given below :
(A) 1 & 2
(B) 1 & 3
(C) 2 & 3
(D) 1, 2 & 3
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
82) In_____________________, the Buddhism was divided into Sthaviravada and second Mahasamghikas
(A) First Budhdist Council
(B) Second Budhdist Council
(C) Third Budhdist Council
(D) Fouth Budhdist Council
Correct Answer - Option
(B)
Explanation:
In Second Budhdist Council, the Buddhism was divided into Sthaviravada and second Mahasamghikas.
83) Which of the following established Mewar Kingdom in Rajasthan?
(A) Nagaditya
(B) Mahdenra II
(C) Shiladitya
(D) Bappa Rawal
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
84) Who was known as the Heroine of Quit India Movement?
(A) Rani Gaidinliu
(B) Sucheta Kripalini
(C) Sarojini Naidu
(D) Aruna Asaf Ali
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
85) Which of the following book influenced Gandhiji to adopt the policy of nonviolence?
(A) A Testament of Hope
(B) The Kingdom of God Is Within You
(C) The Force of Nonviolence
(D) All of the above
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
86) Who of the following established Anti-circular Society?
(A) Sachindra Prasad Bose
(B) Pattabhi Sittaramaiya
(C) Srinivas Ayyengar
(D) C.R. Das
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
87) Who of the following founded Mitra Mela?
(A) P. Mitra
(B) Aurobindo Ghosh
(C) Satish Chandra Basu
(D) Vinayak Damodar Savarkar
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
88) Who was associated with Prarthana Samaj
(A) M. G. Ranade
(B) Bhandarkar
(C) Atmaram Pandurang
(D) Chandavarka
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
89) Indian Official Secrets Act was passed in which year?
(A) 1911
(B) 1910
(C) 1904
(D) 1901
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
90) The revolutionary organisation ‘Abhinav Bharat Society’ was founded in 1904 by_____________.
(A) Bhagat Singh
(B) Vinayak Damodar Savarkar
(C) Barindra Kumar Ghosh
(D) None of the above
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of History Department : 66 | Page : 9
Jump to Go
Tags: History mcqs, important mcqs of History, History important History mcqs, mcqs on History, important mcqs on History, mcqs of History