Home
Categories
History MCQs
Page 10
History MCQ Questions with answers
Here Important History MCQ questions are added which are frequently asked in almost all the examinations. You can check the correct answer of any question on clicking the show answer button or on option itself. The Correct answer will be displayed below. You can share any question with your friends on whatsapp by tapping whatsapp button.
Learn History mcqs in hindi here.
Learn History MCQs [Page 10
of Department 66]
91) What year was given to Goa for the merger of Maharashtra state?
(A) 1967
(B) 1958
(C) 1959
(D) 1963
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
92) In India, the first service of the Public Service Commission was established under which act.?
(A) Government of India Act, 1935
(B) Council Act, 1909
(C) Government of India Act, 1919
(D) None of these
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
93) During the rule of Viceroy, for the first time elections were held in 11 states of India.
(A) Lord Linlithgow
(B) Lord Mountbatten
(C) Lord curzon
(D) Lord Irwin
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
94) Wardha movement is related to
(A) Jyotiba Phule
(B) Mahatma Gandhi
(C) Subhash Chandra Bose
(D) Dr. Rajendra Prasad
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
95) Who was the governor-general of Bengal during the passage of the Charter Act 1813 ?
(A) Warren Hastings
(B) Lord Minto I
(C) Lord Cornwallis
(D) Lord Wellesley
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
96) When the Malwa Agency of British India merged in Central India ?
(A) 1947
(B) 1956
(C) 1960
(D) 1954
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
97) Lala Lajpat Rai was a resident of
(A) Uttar Pradesh
(B) Punjab
(C) West Bengal
(D) Andhra Pradesh
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
98) Which of the following was given Gandhi scheme in 1944?
(A) D.D. Dhar
(B) S.N. Agarwal
(C) M.N. Roy
(D) J.P. Narayan
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
99) In 1937 election, which Indian woman became the Prime Minister in the United Provinces?
(A) Uma Nehru
(B) Hansa Mehta
(C) Swaroop Rani Nehru
(D) Vijay Lakshmi Pandit
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
100) The first Satyagraha started with Champaran was against the cultivation of
(A) Cotton
(B) Indigo
(C) Silk
(D) saffron
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of History Department : 66 | Page : 10
Jump to Go
Tags: History mcqs, important mcqs of History, History important History mcqs, mcqs on History, important mcqs on History, mcqs of History