History MCQ Questions with answers

Here Important History MCQ questions are added which are frequently asked in almost all the examinations. You can check the correct answer of any question on clicking the show answer button or on option itself. The Correct answer will be displayed below. You can share any question with your friends on whatsapp by tapping whatsapp button.

Learn History mcqs in hindi here.

Learn History MCQs [Page 8 of Department 66]

D

Dharmendra Sir • 3.53K Points
Extraordinary History

71) Under which among the following acts, Civil Services started in India?

  • (A) Charter Act 1813
  • (B) Charter Act 1833
  • (C) Charter Act 1853
  • (D) Charter Act 1793
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

D

Dharmendra Sir • 3.53K Points
Extraordinary History

72) Which of the following founded the Depressed Classes Mission of India?

  • (A) Dr. Bhimrao Ambedkar
  • (B) Vitthal Ramji Shinde
  • (C) Annabhau Sathe
  • (D) none of these
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

D

Dharmendra Sir • 3.53K Points
Extraordinary History

73) ____________ is called the father of Nationalism in India.

  • (A) Raja Rammohan Roy
  • (B) Mahatma Gandhi
  • (C) Bal Gangadhar Tilak
  • (D) Dadabhai Naoroji
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach History

74) Which of the following was the most important industry of India in the 18th century?

  • (A) Fisheries
  • (B) Wooden Products
  • (C) Cotton Cloth
  • (D) Metal Handicrafts
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

D

Dharmendra Sir • 3.53K Points
Extraordinary History

75) After independence, from which year, India brought its distinctive coins?

  • (A) 1947
  • (B) 1949
  • (C) 1950
  • (D) 1955
Correct Answer - Option (C)

Explanation:

After independence, from 1950 India brought its distinctive coins.

D

Dharmendra Sir • 3.53K Points
Extraordinary History

77) Till which of the following years, the appointments of the Civil Services were exclusively done by the Directors of the East India Company?

  • (A) 1833
  • (B) 1853
  • (C) 1857
  • (D) 1858
Correct Answer - Option (B)

Explanation:

till 1853 the appointments of the Civil Services were exclusively done by the Directors of the East India Company.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach History

78) Who among the following Indian leaders was/ were interested in Communism in the early twenties?
1. Mahatma Gandhi
2. Lala Lajpat Rai
3. M. N. Roy
4. Virendra Chattopadhyaya
Choose the correct option from the codes given below :

  • (A) 3 only
  • (B) 3 & 4
  • (C) 2, 3 & 4
  • (D) 1, 2, 3 & 4
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

D

Dharmendra Sir • 3.53K Points
Extraordinary History

79) Who among the following was the President of Indian National Congress at the time of Independence?

  • (A) Dr. Rajendra Prasad
  • (B) J B Kriplani
  • (C) Dr. Bhimrao Amedkar
  • (D) Jawahar Lal Nehru
Correct Answer - Option (D)

Explanation:

Jawahar Lal Nehru was the President of Indian National Congress at the time of Independence.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach History

80) In the year 1901, who among the following was appointed as the commissioner for the inspection of entire Indian railways?

  • (A) Lord Stanley
  • (B) David Attenborough
  • (C) Thomas Robertson
  • (D) William Acworth
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of History Department : 66 | Page : 8

Jump to

Tags: History mcqs, important mcqs of History, History important History mcqs, mcqs on History, important mcqs on History, mcqs of History

Attempt 700+ Quizzes on History

Download our easy to use, user friendly Android App from Play Store. And learn MCQs with one click.

Image