Math MCQ Questions with answers

Here Important Math MCQ questions are added which are frequently asked in almost all the examinations. You can check the correct answer of any question on clicking the show answer button or on option itself. The Correct answer will be displayed below. You can share any question with your friends on whatsapp by tapping whatsapp button.

Learn Math mcqs in hindi here.

Learn Math MCQs [Page 10 of Department 24]

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Math

91) A man sells calculator at the rate of ₹ 250 each which includes a profit of 14%. What amount of profit while he earn in 19 days, if he sells 7 calculator per day ?

  • (A) ₹ 4665
  • (B) ₹ 4565
  • (C) ₹ 4545
  • (D) None of these
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Math

92) The cost price of 24 apples is same as the selling price of 18 apples. The percentage of gain is

  • (A) 12.5%
  • (B) 14 2/3%
  • (C) 16 2/3%
  • (D) 33 1/3%
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Math

93) A, B and C enter into a partnership. Their contributions are Rs. 30 lakhs, Rs. 20 lakhs, and Rs. 10 lakhs respectively. A and B are working partners while C is a sleeping partner. A and B get 10% and 15% of gross profit respectively as salary for managing the business. If at the year end C receives $ 3.75 lakhs, as profit, find the share of A.

  • (A) $ 16 Lakhs
  • (B) $ 12 Lakhs
  • (C) $ 18 Lakhs
  • (D) $ 14.25 Lakhs
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Math

94) A, B and C enter into a partnership. Their capital contribution is in the ratio 21 : 18 : 14. At the end of the business term they share profits in the ratio 15 : 8 : 9. Find the ratio of time for which they invest their capitals

  • (A) 37 : 38 : 72
  • (B) 39 : 38 : 72
  • (C) 90 : 56 : 81
  • (D) None of these
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Math

95) A, B and C enter into a partnership and invest their capital in the ratio 4 : 8 : 9. Their period of investment are in the ratio 6 : 3 : 5. In what ratio would they distribute their profits?

  • (A) 4 : 4 : 15
  • (B) 8 : 8 : 15
  • (C) 3 : 3 : 10
  • (D) 3 : 10 : 15
Correct Answer - Option (B)

Explanation:

Given in question , Ratio of their capital = 4 : 8 : 9
Ratio of time period = 6 : 3 : 5
Ratio of profit = Ratio of product of investment and time period.
Ratio of share of profits = A : B : C = (4 × 6) : (8 × 3) : (9 × 5) = 24 : 24 : 45
⇒ A : B : C = 8 : 8 : 15

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Math

96) Ram and Shyam enter into a partnership by contributing capitals in the ratio 16 : 7. After 5 months Ram withdraws. If finally they share profit in the ratio of 5 : 7, find how long Shyam’s capital was used ?

  • (A) 15 months
  • (B) 14 months
  • (C) 12 months
  • (D) 16 months
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Math

97) A, B and C together hold a pasture for which they pay a rent at the rate of $ 160 per month. They put on it 70, 50 and 40 cows respectively. A sells (2 / 7) th of his stock to B after 4 months and further 3 months later C sells (2 / 5) th of his stock to A. How much of the rent should A pay in one year?

  • (A) $ 500
  • (B) $ 400
  • (C) $ 760
  • (D) $ 560
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Math

98) A and B enter into partnership and invest in stock market trading. Their investments initially were $ 50000 and $ 45000. After 4 months A withdraws half his capital. At the end of 8 months B withdraws half his capital and C joins them with a capital of $ 70000. What should be the ratio in which the profit will be divided at the year-end?

  • (A) 40 : 35 : 21
  • (B) 40 : 45 : 28
  • (C) 40 : 28 : 21
  • (D) None of these
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Math

99) A and B enter into partnership with capital contribution of $ 5000 and $ 4000 respectively. After (1 / 6) th of the time A contributes additional $ 2000. Four months after the start B withdraws (1 / 4) th his capital, then C joins the business with a capital investment of $ 5000. At the end of the year the company’s balancesheet shows a profit of $ 2804. Find the share of A in the profit.

  • (A) $ 1402
  • (B) $ 701
  • (C) $ 1420
  • (D) $ 820
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Math

100) A, B and C enter into partnership with capital contribution of $ 25,000, $ 30,000 and $ 15,000 respectively. A is the working partner and he gets 30% of the profit for managing the business. The balance profit is distributed in proportion to the capital investment. At the year-end, A gets Rs. 200 more than B and C together. Find the total profit.

  • (A) $ 2500
  • (B) $ 2000
  • (C) $ 2200
  • (D) $ 2400
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of Math Department : 24 | Page : 10

Jump to

Tags: Math mcqs, important mcqs of Math, Math important Math mcqs, mcqs on Math, important mcqs on Math, mcqs of Math

Attempt 350+ Quizzes on Math

Download our easy to use, user friendly Android App from Play Store. And learn MCQs with one click.

Image