Math MCQ Questions with answers

Here Important Math MCQ questions are added which are frequently asked in almost all the examinations. You can check the correct answer of any question on clicking the show answer button or on option itself. The Correct answer will be displayed below. You can share any question with your friends on whatsapp by tapping whatsapp button.

Learn Math mcqs in hindi here.

Learn Math MCQs [Page 2 of Department 24]

M

Monu Rathod • 7.03K Points
Tutor III Math

11) A person buys a book for ₹ 200 and sells it for ₹ 225. What will be his gain percent ?

  • (A) 13%
  • (B) 14%
  • (C) 18.4%
  • (D) 12.5%
Correct Answer - Option (D)

Explanation:

Given that, CP = ₹ 200 and SP = ₹ 225
Profit = SP - CP = 225 - 200 = ₹ 25
∴ Gain% = [profit/CP] x 100%
= (25/200) x 100% = 12.5%

M

Monu Rathod • 7.03K Points
Tutor III Math

12) A person buys a watch for ₹ 500 and sells it for ₹ 300. Find his loss per cent.

  • (A) 30%
  • (B) 40%
  • (C) 35%
  • (D) 45%
Correct Answer - Option (B)

Explanation:

Given that CP = ₹ 500 and SP = ₹ 300
Loss = CP - SP = 500 - 300 = ₹ 200
∴ Loss % = (Loss/CP) x 100%
= (200/500) x 100% = 40 %

S

Sandeep • 6.47K Points
Tutor III Math

13) Two trains are running at 40 km/hr and 20 km/hr respectively in the same direction. Fast train completely passes a man sitting in the slower train in 5 seconds. What is the length of the fast train?

  • (A) 23 m
  • (B) 23 2/9 m
  • (C) 27 7/9 m
  • (D) 29 m
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

S

Sandeep • 6.47K Points
Tutor III Math

14) A train overtakes two persons who are walking in the same direction in which the train is going, at the rate of 2 kmph and 4 kmph and passes them completely in 9 and 10 seconds respectively. The length of the train is:

  • (A) 45 m
  • (B) 50 m
  • (C) 54 m
  • (D) 72 m
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

S

Sandeep • 6.47K Points
Tutor III Math

15) A train overtakes two persons walking along a railway track. The first one walks at 4.5 km/hr. The other one walks at 5.4 km/hr. The train needs 8.4 and 8.5 seconds respectively to overtake them. What is the speed of the train if both the persons are walking in the same direction as the train?

  • (A) 66 km/hr
  • (B) 72 km/hr
  • (C) 78 km/hr
  • (D) 81 km/hr
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

S

Sandeep • 6.47K Points
Tutor III Math

16) A train travelling at 48 kmph completely crosses another train having half its length and travelling in opposite direction at 42 kmph, in 12 seconds. It also passes a railway platform in 45 seconds. The length of the platform is

  • (A) 400 m
  • (B) 450 m
  • (C) 560 m
  • (D) 600 m
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

S

Sandeep • 6.47K Points
Tutor III Math

17) Two stations A and B are 110 km apart on a straight line. One train starts from A at 7 a.m. and travels towards B at 20 kmph. Another train starts from B at 8 a.m. and travels towards A at a speed of 25 kmph. At what time will they meet?

  • (A) 9 a.m.
  • (B) 10 a.m.
  • (C) 10.30 a.m.
  • (D) 11 a.m.
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

S

Sandeep • 6.47K Points
Tutor III Math

18) The owner of a furniture shop charges his customer 28% more than the cost price. If a customer paid Rs. 23680 for a dining table set, then what was the original price of the dining set ?

  • (A) Rs. 15700
  • (B) Rs. 16250
  • (C) Rs. 17500
  • (D) Rs. 18500
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

S

Sandeep • 6.47K Points
Tutor III Math

19) An article marked at Rs. 540 is sold at Rs. 496.80 in an off - season offer. Then the rate of discount offered (in percent) is = ?

  • (A) 7%
  • (B) 7.5%
  • (C) 8%
  • (D) 10%
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

S

Sandeep • 6.47K Points
Tutor III Math

20) Bhuvnesh sell two tape recorders at the same price. On one, he gains 10% and on the other he loses 10%. The total gain or loss in the transaction is = ?

  • (A) 1% gain
  • (B) 1% loss
  • (C) No loss or gain
  • (D) 2% loss
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of Math Department : 24 | Page : 2

Jump to

Tags: Math mcqs, important mcqs of Math, Math important Math mcqs, mcqs on Math, important mcqs on Math, mcqs of Math

Attempt 350+ Quizzes on Math

Download our easy to use, user friendly Android App from Play Store. And learn MCQs with one click.

Image