Math MCQ Questions with answers

Here Important Math MCQ questions are added which are frequently asked in almost all the examinations. You can check the correct answer of any question on clicking the show answer button or on option itself. The Correct answer will be displayed below. You can share any question with your friends on whatsapp by tapping whatsapp button.

Learn Math mcqs in hindi here.

Learn Math MCQs [Page 3 of Department 24]

S

Sandeep • 6.47K Points
Tutor III Math

21) A cloth merchant has announced 25% rebate in prices. If one needs to have a rebate of Rs. 40 then how many metres of cloth costing Rs. 32 per metre he should purchase = ?

  • (A) 6m
  • (B) 5m
  • (C) 10m
  • (D) 7m
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

S

Sandeep • 6.47K Points
Tutor III Math

22) A shopkeeper expects a gain of 22.5% on his cost price. If in a week, his sale was of Rs. 392, what was his profit ?

  • (A) Rs. 18.20
  • (B) Rs. 70
  • (C) Rs. 72
  • (D) Rs. 88.25
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

S

Sandeep • 6.47K Points
Tutor III Math

23) How many sides does a regular polygon have whose interior and exterior angle are in the ratio 2 : 1 ?

  • (A) 3
  • (B) 5
  • (C) 6
  • (D) 12
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

S

Sandeep • 6.47K Points
Tutor III Math

26) Harsha is 40 years old and Ritu is 60 years old. How many years ago was the ratio of their ages is 3 : 5 ?

  • (A) 10 years
  • (B) 20 years
  • (C) 37 years
  • (D) 5 years
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

S

Sandeep • 6.47K Points
Tutor III Math

27) Two numbers are in the ratio 3/2 : 8/3 When each of these is increased by 15, they become in the ratio 5/3 : 5/2 . The greater of the numbers is = ?

  • (A) 27
  • (B) 36
  • (C) 48
  • (D) 64
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ravi Chauhan • 11.26K Points
Tutor II Math

28) Vinay and Versha run a race with their speed in the ratio of 5 : 3. They prefer to run on a circular track of circumference 1.5 km. What is the distance covered by Vinay when he passes Versha for the seventh time?

  • (A) 25.25 km
  • (B) 26.25 km
  • (C) 13.2 km
  • (D) 14.5 km
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ravi Chauhan • 11.26K Points
Tutor II Math

29) When do the two hands of a clock of just after 3 pm make 30°angel between them?

  • (A) 3:15:00
  • (B) 3:10:54
  • (C) 3:01:59
  • (D) 3:5:20
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ravi Chauhan • 11.26K Points
Tutor II Math

30) Two boats go downstream from point X to Y. The faster boat covers the distance from X to Y, 1.5 times as fast as slower boat. It is known that for every hour slower boat lags behinds the faster boat by 8 km. however, if they go upstream, then the faster boat covers the distance from Y to X in half the time as the slower boat. Find the speed of the faster boat in still water?

  • (A) 12 kmph
  • (B) 20 kmph
  • (C) 24 kmph
  • (D) 25 kmph
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of Math Department : 24 | Page : 3

Jump to

Tags: Math mcqs, important mcqs of Math, Math important Math mcqs, mcqs on Math, important mcqs on Math, mcqs of Math

Attempt 350+ Quizzes on Math

Download our easy to use, user friendly Android App from Play Store. And learn MCQs with one click.

Image