Math MCQ Questions with answers

Here Important Math MCQ questions are added which are frequently asked in almost all the examinations. You can check the correct answer of any question on clicking the show answer button or on option itself. The Correct answer will be displayed below. You can share any question with your friends on whatsapp by tapping whatsapp button.

Learn Math mcqs in hindi here.

Learn Math MCQs [Page 8 of Department 24]

U

Uday Singh • 7.23K Points
Tutor III Math

71) A can finish a work in 24 days, B in 9 days and C in 12 days. B and C start the work but are forced to leave after 3 days. The remaining work was done by A in:

  • (A) 5 days
  • (B) 6 days
  • (C) 10 days
  • (D) 10.5 days
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

K

Kirti • 10.45K Points
Tutor II Math

72) The angle between the minute hand and the hour hand of a clock when the time is 8:30, is:

  • (A) 80°
  • (B) 75°
  • (C) 60°
  • (D) 105°
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

K

Kirti • 10.45K Points
Tutor II Math

73) How many times in a day, are the hands of a clock in straight line but opposite in direction?

  • (A) 20
  • (B) 22
  • (C) 24
  • (D) 48
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

K

Kirti • 10.45K Points
Tutor II Math

74) At what time between 4 and 5 o'clock will the hands of a watch point in opposite directions?

  • (A) 45 min. past 4
  • (B) 40 min. past 4
  • (C) 50 4/11 min past 4
  • (D) 54 6/11 min past 4
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

K

Kirti • 10.45K Points
Tutor II Math

75) At what time between 9 and 10 o'clock will the hands of a watch be together?

  • (A) 45 min. past 9
  • (B) 50 min. past 9
  • (C) 49 1/11 min past 9
  • (D) 49 11/1 min past 9
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

Y

Yashika • 3.75K Points
Extraordinary Math

76) If the cost price of 23 toys is equal to selling price of 20 toys. Then the gain or loss percentage is ?

  • (A) 12
  • (B) 14
  • (C) 15
  • (D) 12.5
Correct Answer - Option (A)

Explanation:

Here, a = 23, b = 20
∴ Required percentage profit = [(a - b)/b] x 100 %
= [(23 - 20)/20] x 100% = 15%

Y

Yashika • 3.75K Points
Extraordinary Math

77) The cost of price and selling price of an article are in the ratio of the 3 : 7. If the selling price is ₹ 700, then find the cost price

  • (A) ₹ 500
  • (B) ₹ 400
  • (C) ₹ 300
  • (D) ₹ 800
Correct Answer - Option (C)

Explanation:

Let CP = 3x and SP = 7x
According to the question,
7x = 700
∴ x = 100
∴ CP = 3x = ₹ = 300

Y

Yashika • 3.75K Points
Extraordinary Math

78) Some apples are bought at 5 for ₹ 10 and sold at 6 for ₹ 15. What is the gain percent ?

  • (A) 35%
  • (B) 45%
  • (C) 20%
  • (D) 25%
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

Y

Yashika • 3.75K Points
Extraordinary Math

79) The profit earned after selling an article for ₹ 625 is same as the loss incurred after selling the article for ₹ 435. The cost price of the article is

  • (A) ₹ 520
  • (B) ₹ 530
  • (C) ₹ 540
  • (D) ₹ 550
Correct Answer - Option (B)

Explanation:

Let CP = x
According to the question,
625 - x = x - 435
⇒ 2x = 1060
⇒ x = 1060/2 = ₹ 530

Y

Yashika • 3.75K Points
Extraordinary Math

80) If the difference between the selling prices of an article at profit of 6% and 4% ₹ 3, then the cost price of the article should be ?

  • (A) ₹ 100
  • (B) ₹ 150
  • (C) ₹ 175
  • (D) ₹ 200
Correct Answer - Option (B)

Explanation:

Let CP = N
According to the question
(106N/100) - (104N/100) = 3
⇒ 2N/100 = 3
∴ N = 300/2
= ₹ 150

You are learning MCQ Questions of Math Department : 24 | Page : 8

Jump to

Tags: Math mcqs, important mcqs of Math, Math important Math mcqs, mcqs on Math, important mcqs on Math, mcqs of Math

Attempt 350+ Quizzes on Math

Download our easy to use, user friendly Android App from Play Store. And learn MCQs with one click.

Image