Math MCQ Questions with answers

Here Important Math MCQ questions are added which are frequently asked in almost all the examinations. You can check the correct answer of any question on clicking the show answer button or on option itself. The Correct answer will be displayed below. You can share any question with your friends on whatsapp by tapping whatsapp button.

Learn Math mcqs in hindi here.

Learn Math MCQs [Page 4 of Department 24]

R

Ravi Chauhan • 11.26K Points
Tutor II Math

31) A dog after traveling 50 km meets a swami who counsels him to go slower. He then proceeds at 3/4 of his former speed and arrives at his destination 35 min late. Had the meeting occurred 24 km further the dog would have reached its destination 25 min late. The speed of dog is:

  • (A) 48 kmph
  • (B) 36 kmph
  • (C) 54 kmph
  • (D) 58 kmph
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ravi Chauhan • 11.26K Points
Tutor II Math

32) A girl while walking diametrically across a semicircular playground, takes 3 minutes less than if she had kept walking round the circular path from A to B. If she walks 60 metres a minute, what is diameter of the play ground?

  • (A) 60 m
  • (B) 48 m
  • (C) 84 m
  • (D) 315 m
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ravi Chauhan • 11.26K Points
Tutor II Math

33) Find the angle between minute hand and hour hand at 10 : 10 AM

  • (A) 245°
  • (B) 195°
  • (C) 175°
  • (D) None of these
Correct Answer - Option (A)

Explanation:

At 10 : 10 from the formula here P = 10 and Q = 10 so required angle is 11 x 10/2 - 30 x 10 = 55 - 300 = - 245 the required angle is 245°

R

Ravi Chauhan • 11.26K Points
Tutor II Math

34) At what time between 3 PM to 4 PM minute hand and hour hand will coincide ?

  • (A) 3 : 16 4/11
  • (B) 3 : 15 4/11
  • (C) 3 : 17 4/11
  • (D) None of these
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ravi Chauhan • 11.26K Points
Tutor II Math

35) At what time between 3 PM to 4 PM minute hand and hour hand will be opposite to each other ?

  • (A) 3 : 47 1/11
  • (B) 3 48 1/11
  • (C) 3 : 49 1/11
  • (D) None of these
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ravi Chauhan • 11.26K Points
Tutor II Math

36) At what time between 4 PM to 5 PM minute hand and hour will be at right angle to each other ?

  • (A) 4 : 7 5/11
  • (B) 4 : 4 5/11
  • (C) 4 : 9 5/11
  • (D) None of these
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ravi Chauhan • 11.26K Points
Tutor II Math

37) At what time between 9 PM to 10 PM minute hand and hour hand will be opposite to each other ?

  • (A) 9 : 15 4/11
  • (B) 9 : 16 4/11
  • (C) 9 : 12 4/11
  • (D) None of these
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Monu Rathod • 7.03K Points
Tutor III Math

38) A salesman expects a gain of 13% on his cost price. If in a month, his sale was ₹ 791000, what was his profit ?

  • (A) ₹ 91000
  • (B) ₹ 97786
  • (C) ₹ 85659
  • (D) ₹ 88300
Correct Answer - Option (A)

Explanation:

Given, total sale= ₹ 791000
∴ Cost price = (791000 x 100) /113 = ₹ 700000
∴ Required profit = 791000 - 700000 = ₹ 91000

M

Monu Rathod • 7.03K Points
Tutor III Math

39) A gold bracelet is sold for ₹ 14500 at a loss of 20%. What is the cost price of the gold bracelet?

  • (A) ₹ 18125
  • (B) ₹ 15225
  • (C) ₹ 17400
  • (D) ₹ 16800
Correct Answer - Option (A)

Explanation:

CP of bracelet = [100/(100 - Loss%)] x SP
= (100/80) x 14500
= ₹ 18125

M

Monu Rathod • 7.03K Points
Tutor III Math

40) Find the SP when CP is ₹ 40 and gain is 25%.

  • (A) ₹ 50
  • (B) ₹ 45
  • (C) ₹ 60
  • (D) ₹ 49
Correct Answer - Option (A)

Explanation:

SP = 125% of CP [∵ SP = {(100 + Gain%)/100} x CP]
= {125/100} x 40
= (5/4) x 40 = 5 x 10 = ₹ 50

You are learning MCQ Questions of Math Department : 24 | Page : 4

Jump to

Tags: Math mcqs, important mcqs of Math, Math important Math mcqs, mcqs on Math, important mcqs on Math, mcqs of Math

Attempt 350+ Quizzes on Math

Download our easy to use, user friendly Android App from Play Store. And learn MCQs with one click.

Image