Math MCQ Questions with answers

Here Important Math MCQ questions are added which are frequently asked in almost all the examinations. You can check the correct answer of any question on clicking the show answer button or on option itself. The Correct answer will be displayed below. You can share any question with your friends on whatsapp by tapping whatsapp button.

Learn Math mcqs in hindi here.

Learn Math MCQs [Page 6 of Department 24]

R

Ruchi Sharma • 9.87K Points
Tutor III Math

51) A dealer sold three-fourth of his articles at a gain of 24% and the remaining at the cost price. Percentage of gain in the whole transaction is ?

  • (A) 15
  • (B) 18
  • (C) 24
  • (D) 32
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ruchi Sharma • 9.87K Points
Tutor III Math

52) The selling price of 20 articles is equal to the cost price of 22 articles. The gain percentage is

  • (A) 12%
  • (B) 9%
  • (C) 10%
  • (D) 11%
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Madan • 7.44K Points
Tutor III Math

53) Present age of Rahul is 5 years less than Ritu's present age. If 3 years ago Ritu's age was x years, which of the following represents Rahul's present age in years?

  • (A) x - 2
  • (B) x + 3
  • (C) x + 5
  • (D) x + 11
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Madan • 7.44K Points
Tutor III Math

54) The present age of Sanyal is 3 times the present age of his son. Six years hence, the ratio of their ages will be 5 : 2 respectively. The present age of Sanyal is:

  • (A) 48 years
  • (B) 50 years
  • (C) 54 years
  • (D) 60 years
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Madan • 7.44K Points
Tutor III Math

55) The ratio of ages of Namrata and Divya is 4 : 3. The sum of their ages is 28 years. The ratio of their ages after 4 years will be:

  • (A) 3 : 4
  • (B) 5 : 4
  • (C) 5 : 6
  • (D) 6 : 5
Correct Answer - Option (B)

Explanation:

Let the present ages of Namrata and Divya are 4x and 3x years respectively; then
According to question,
4x + 3x = 28
∴ x = 4
Hence, their present ages are 16 and 12 years.
So required ratio = (16 +4) : (12 + 4) = 20 : 16 = 5 :4

M

Madan • 7.44K Points
Tutor III Math

56) At present, the ratio between the ages of Gopal and Madhawa is 4 : 3. After 6 years, Gopal's age will be 26 years. The present age of Madhwa is:

  • (A) 21 years
  • (B) 19.5 years
  • (C) 15 years
  • (D) 12 years
Correct Answer - Option (C)

Explanation:

Let the present age of Gopal and Madhawa are 4x and 3x years respectively; then
According to question,
4x + 6 = 26
⇒ 4x = 20
∴ x = 5
Hence, present age of Madhawa = 3x = 3 x 5 = 15 years

M

Madan • 7.44K Points
Tutor III Math

57) The sum of the ages of Ram, Shyam and Mohan is 93 years. Ten years ago, the ratio of their ages was 2 : 3 : 4. The present age of Mohan is:

  • (A) 38 years
  • (B) 34 years
  • (C) 32 years
  • (D) 24 years
Correct Answer - Option (A)

Explanation:

Let us assume 10 years ago, ages of Ram, Shyam and Mohan were 2x, 3x and 4x years respectively.
Present ages of Ram, Shyam and Mohan will be 2x + 10 , 3x + 10 and 4x + 10 years.
According to question,
2x + 10 + 3x + 10 + 4x + 10 = 93
⇒ 9x + 30 = 93
⇒ 9x = 93 - 30
⇒ 9x = 63
⇒ x = 7
The present age of mohan = 4x + 10 = 4x7 + 10 = 38 years

M

Madan • 7.44K Points
Tutor III Math

58) The age of Shyam is 1/3 rd that of his mother. He is 2 years older than his sister. The age of his sister be 8 years, what is the age of his mother?

  • (A) 25 years
  • (B) 60 years
  • (C) 48 years
  • (D) 30 years
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Madan • 7.44K Points
Tutor III Math

59) Ramu is 48 years old. Robin is 6 years junior to Ramu and 14 years senior to Rohit. Ramu has two children – Neethu and Vinu. Youngest sister of Rohit is Krishna and she is 15 years junior to him. So what is the age of Krishna?

  • (A) 13
  • (B) 15
  • (C) 14
  • (D) 12
Correct Answer - Option (A)

Explanation:

According to question ,
Given :- Age of Ramu = 48 years
Age of Robin = Age of Ramu - 6 years = 48 – 6 = 42 years
Age of Rohit = Age of Robin - 14 years = 42 – 14 = 28 years
Age of Krishna = Age of Rohit - 15 years = 28–15 =13 years
Hence , Age of Krishna is 13 years .

M

Madan • 7.44K Points
Tutor III Math

60) The average age of 30 students is 15 years. If the teacher’s age is also included then the average age increases by 1 year. The age of the teacher is

  • (A) 56 years
  • (B) 46 years
  • (C) 35 years
  • (D) 45 years
Correct Answer - Option (B)

Explanation:

According to question ,
The average age of 30 students = 15 years
Total age of 30 students = 30 × 15 = 450 years
Total age of 30 students and teacher = ( 15 + 1 ) × 31 = 496 years
∴ Age of teacher = Total age of 30 students and teacher - Total age of 30 students
Age of teacher = ( 496 – 450 ) = 46 years

You are learning MCQ Questions of Math Department : 24 | Page : 6

Jump to

Tags: Math mcqs, important mcqs of Math, Math important Math mcqs, mcqs on Math, important mcqs on Math, mcqs of Math

Attempt 350+ Quizzes on Math

Download our easy to use, user friendly Android App from Play Store. And learn MCQs with one click.

Image