Home
Categories
Reasoning MCQs
Page 1
Reasoning MCQ Questions with answers
Here Important Reasoning MCQ questions are added which are frequently asked in almost all the examinations. You can check the correct answer of any question on clicking the show answer button or on option itself. The Correct answer will be displayed below. You can share any question with your friends on whatsapp by tapping whatsapp button.
Learn Reasoning mcqs in hindi here.
Learn Reasoning MCQs [Page 1
of Department 29]
1) Statements:
1. Some chocolates are rose.
2. All rose are gift.
Conclusions :
I) Some gifts are chocolate.
II) Some Chocolates are gifts
III) All chocolate are rose.
(A) Only I follows
(B) Only II and III follow
(C) Only I and II follow
(D) None follows
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
2) Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?
m – – lm – l – mm – l
(A) mlmll
(B) mllml
(C) llmlm
(D) mmlml
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
3) Dinesh said, “This girl is the wife of the grandson of my mother.” Who is Dinesh to the girl?
(A) Husband
(B) Father
(C) Father–in–law
(D) Grandfather
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
4) Which of the following comes in place of ‘?’
64 4 40
42 3 18
61 2 ?
(A) 12
(B) 15
(C) 25
(D) 14
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
5) Complete the series:
342, 463, 613, 792, 1000, ?
(A) 1273 ,1149
(B) 1089
(C) 1237
(D) 1217
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
6) Find the odd number / letters / word from the given alternative.
(A) Up
(B) Down
(C) Below
(D) Small
Correct Answer - Option
(D)
Explanation:
All except Small are prepositions, while Small is used as an adjective.
7) Find the odd number / letters / word from the given alternative.
(A) Big
(B) Small
(C) Trivial
(D) Tiny
Correct Answer - Option
(C)
Explanation:
All except Trivial describe the physical size of objects.
8) Find the odd number / letters / word from the given alternative.
(A) Plassey
(B) Haldighati
(C) Panipat
(D) Sarnath
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
9) Find the odd number / letters / word from the given alternative.
(A) Corn
(B) Wheat
(C) Cotton
(D) Jowar
Correct Answer - Option
(C)
Explanation:
All except Cotton are food crops, while cotton is a fibre crop.
10) Find the odd number / letters / word from the given alternative.
(A) See
(B) Hear
(C) Smell
(D) Think
Correct Answer - Option
(D)
Explanation:
All except Think are functions performed by sense organs.
You are learning MCQ Questions of Reasoning Department : 29 | Page : 1
Tags: Reasoning mcqs, important mcqs of Reasoning, Reasoning important Reasoning mcqs, mcqs on Reasoning, important mcqs on Reasoning, mcqs of Reasoning