Reasoning MCQ Questions with answers

Here Important Reasoning MCQ questions are added which are frequently asked in almost all the examinations. You can check the correct answer of any question on clicking the show answer button or on option itself. The Correct answer will be displayed below. You can share any question with your friends on whatsapp by tapping whatsapp button.

Learn Reasoning mcqs in hindi here.

Learn Reasoning MCQs [Page 10 of Department 29]

T

Tina Singh • 11.74K Points
Tutor II Reasoning

93) Select the related numbers/letters/words from the given alternatives.
3 : 81 :: 6 : ?

  • (A) 36
  • (B) 750
  • (C) 1096
  • (D) 1296
Correct Answer - Option (D)

Explanation:

Solution:
As, 3^4 = 81

Similarly, 6^4 = 1296

T

Tina Singh • 11.74K Points
Tutor II Reasoning

94) Select the word/letter which has same relation:
210 : 6 :: ? : 5

  • (A) 120
  • (B) 110
  • (C) 130
  • (D) 125
Correct Answer - Option (A)

Explanation:

6^3 - 6 = 210

5

5^3 - 5 = 120

T

Tina Singh • 11.74K Points
Tutor II Reasoning

95) Select the word/letter which has same relation:
35 : 53 :: 56 : ?

  • (A) 50
  • (B) 60
  • (C) 65
  • (D) 70
Correct Answer - Option (C)

Explanation:

To interchange the digit of the number we have found

35 → 53

56 → 65

T

Tina Singh • 11.74K Points
Tutor II Reasoning

96) Select the word/letter which has same relation:
14 : 195 :: 21 : ?

  • (A) 420
  • (B) 440
  • (C) 460
  • (D) 480
Correct Answer - Option (B)

Explanation:

As, 14^2 - 1 = 195

Similarly, 21^2 - 1 = 440

T

Tina Singh • 11.74K Points
Tutor II Reasoning

97) Select the word/letter which has same relation:
213 : 300 :: 170 : ?

  • (A) 227
  • (B) 237
  • (C) 247
  • (D) 257
Correct Answer - Option (D)

Explanation:

As, 213 + 87 = 300

Similarly, 170 + 87 = 257

T

Tina Singh • 11.74K Points
Tutor II Reasoning

98) Select the word/letter which has same relation:

  • (A) 10
  • (B) 12
  • (C) 15
  • (D) 20
Correct Answer - Option (A)

Explanation:

As, 5^3 + 5 = 130

Similarly, 10^3 + 10 = 1010

T

Tina Singh • 11.74K Points
Tutor II Reasoning

99) Select the word/ letter which has same relation:
43 : 1 :: 52 : ?

  • (A) 1
  • (B) 2
  • (C) 3
  • (D) 4
Correct Answer - Option (C)

Explanation:

As, 43 : 1 ⇒ 4 - 3 = 1

Similarly, 52 : 3 ⇒ 5 - 2 = 3

T

Tina Singh • 11.74K Points
Tutor II Reasoning

100) Select the word/letter which has same relation:
176 : 14936 :: 549 : ?

  • (A) 3546
  • (B) 4571
  • (C) 25784
  • (D) 251681
Correct Answer - Option (D)

Explanation:

As, 176 ⇒ 1^2 | 7^2 | 6^2 = 14936

Similarly, 549 ⇒ 5^2 | 4^2 | 9^2 = 251681

You are learning MCQ Questions of Reasoning Department : 29 | Page : 10

Jump to

Tags: Reasoning mcqs, important mcqs of Reasoning, Reasoning important Reasoning mcqs, mcqs on Reasoning, important mcqs on Reasoning, mcqs of Reasoning

Attempt 600+ Quizzes on Reasoning

Download our easy to use, user friendly Android App from Play Store. And learn MCQs with one click.

Image