Home
Categories
Reasoning MCQs
Page 8
Reasoning MCQ Questions with answers
Here Important Reasoning MCQ questions are added which are frequently asked in almost all the examinations. You can check the correct answer of any question on clicking the show answer button or on option itself. The Correct answer will be displayed below. You can share any question with your friends on whatsapp by tapping whatsapp button.
Learn Reasoning mcqs in hindi here.
Learn Reasoning MCQs [Page 8
of Department 29]
71) In a certain language, WEAK is coded as 9%2$ and SKIT is coded as #$7@, then how will WAIT be coded in the same language?
(A) 9267
(B) 927@
(C) 92@6
(D) 9@67
Correct Answer - Option
(B)
Explanation:
W → 9
E → %
A → 2
K → $
S → #
I → 7
T → @
So,
WAIT = 927@
72) In a certain code, THEN is coded as VFGL. How the WORD may be coded?
(A) UQPF
(B) YMTB
(C) YMVB
(D) VQFP
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
73) If A = 4, K = 3, N = 2, P = 1, then the sum of which set of the letters makes the highest number?
(A) KANPK
(B) NPAKN
(C) PKANA
(D) NAKNA
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
74) In a certain code ORCHESTRA is written as ARTSEORCH. How is DREAMLAND written in that code. ORESTRA
(A) DNALMAERD
(B) DNALDREAM
(C) DNALMDREA
(D) LANDMDRED
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
75) If every alternative letter starting from B of the English alphabet is written in small letter, rest all are written in capital letters, how the month 'September' be written as:
(A) SeptEMbEr
(B) SEpTeMBEr
(C) SeptembeR
(D) None of these
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
76) In a certain code, FAVOUR is written as EBUPTS. How is DANGER written in that code?
(A) CBFFDS
(B) CBMHDS
(C) EBFHDS
(D) EBHHFS
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
77) If in a certain language, MIRACLE is coded as NKUEHRL, then how is GAMBLE coded in that language?
(A) JDOCMF
(B) CLEMNK
(C) HCPFQK
(D) AELGMN
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
78) If DELHI can be coded as CCIDD, how would you code BOMBAY?
(A) AJMTVT
(B) AMJXVS
(C) MJXVSU
(D) WXYZAX
Correct Answer - Option
(B)
Explanation:
D - 1 = C
E - 2 = C
L - 3 = I
H - 4 = D
I - 5 = D
Similarly we will subtract from BOMBAY and will get AMJXVS
79) Complete the series:
1, 3, 7, 13, 21, ?
(A) 31
(B) 29
(C) 33
(D) 27
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
80) Complete the series:
BDF, CFI, DHL, ?
(A) EMI
(B) EJO
(C) EML
(D) CJM
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of Reasoning Department : 29 | Page : 8
Jump to Go
Tags: Reasoning mcqs, important mcqs of Reasoning, Reasoning important Reasoning mcqs, mcqs on Reasoning, important mcqs on Reasoning, mcqs of Reasoning