Reasoning MCQ Questions with answers

Here Important Reasoning MCQ questions are added which are frequently asked in almost all the examinations. You can check the correct answer of any question on clicking the show answer button or on option itself. The Correct answer will be displayed below. You can share any question with your friends on whatsapp by tapping whatsapp button.

Learn Reasoning mcqs in hindi here.

Learn Reasoning MCQs [Page 5 of Department 29]

I

Indresh Gehalot • 10.11K Points
Tutor II Reasoning

41) Pointing a photograph X said to his friend Y, "She is the only daughter of the father of my mother." How X is related to the person of photograph?

  • (A) Daughter
  • (B) Son
  • (C) Nephew
  • (D) Cannot be decided
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

I

Indresh Gehalot • 10.11K Points
Tutor II Reasoning

42) Veena who is the sister-in-law of Ashok, is the daughter-in-law of Kalyani. Dheeraj is the father of Sudeep who is the only brother of Ashok. How Kalyani is related to Ashok?

  • (A) Mother-in-law
  • (B) Aunt
  • (C) Wife
  • (D) None of these
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

I

Indresh Gehalot • 10.11K Points
Tutor II Reasoning

43) If A + B means A is the sister of B; A x B means A is the wife of B, A % B means A is the father of B and A - B means A is the brother of B. Which of the following means T is the daughter of P?

  • (A) P x Q % R + S - T
  • (B) P x Q % R - T + S
  • (C) P x Q % R + T - S
  • (D) P x Q % R + S + T
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

I

Indresh Gehalot • 10.11K Points
Tutor II Reasoning

44) Pointing to a woman, Abhijit said, "Her granddaughter is the only daughter of my brother." How is the woman related to Abhijit?

  • (A) Sister
  • (B) Grandmother
  • (C) Mother-in-law
  • (D) Mother
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

I

Indresh Gehalot • 10.11K Points
Tutor II Reasoning

46) A and B are children of D. Who is the father of A? To answer this question which of the statements (1) and (2) is necessary?
1. C is the brother of A and the son of E.
2. F is the mother B.

  • (A) Only (1)
  • (B) Only (2)
  • (C) Either (1) or (2)
  • (D) (1) and (2) both
Correct Answer - Option (B)

Explanation:

A and B are children of D.
From (1), C is the brother B and son of E.
Since, the sex of D and E are not known. Hence (1) is not sufficient to answer the question.
From (2). F is the mother of B. Hence, F is also the mother of A. Hence D is the father of A.
Thus, (2) is sufficient to answer the question.

I

Indresh Gehalot • 10.11K Points
Tutor II Reasoning

47) Pointing towards a man, a woman said, "His mother is the only daughter of my mother." How is the woman related to the man?

  • (A) Mother
  • (B) Grandmother
  • (C) Sister
  • (D) Daughter
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

I

Indresh Gehalot • 10.11K Points
Tutor II Reasoning

48) If P $ Q means P is the brother of Q; P # Q means P is the mother of Q; P * Q means P is the daughter of Q in A # B $ C * D, who is the father?

  • (A) D
  • (B) B
  • (C) C
  • (D) Data is inadequate
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

I

Indresh Gehalot • 10.11K Points
Tutor II Reasoning

49) Introducing Sonia, Aamir says, "She is the wife of only nephew of only brother of my mother." How Sonia is related to Aamir?

  • (A) Wife
  • (B) Sister
  • (C) Sister-in-law
  • (D) Data is inadequate
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Rakesh Yadav • 5.76K Points
Tutor III Reasoning

50) in the following question, select the related word/ number from the given alternatives.
Gramophone : Record : : Video : ?

  • (A) T.V
  • (B) Recording
  • (C) Cassette
  • (D) Camera
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of Reasoning Department : 29 | Page : 5

Jump to

Tags: Reasoning mcqs, important mcqs of Reasoning, Reasoning important Reasoning mcqs, mcqs on Reasoning, important mcqs on Reasoning, mcqs of Reasoning

Attempt 600+ Quizzes on Reasoning

Download our easy to use, user friendly Android App from Play Store. And learn MCQs with one click.

Image