Reasoning MCQ Questions with answers

Here Important Reasoning MCQ questions are added which are frequently asked in almost all the examinations. You can check the correct answer of any question on clicking the show answer button or on option itself. The Correct answer will be displayed below. You can share any question with your friends on whatsapp by tapping whatsapp button.

Learn Reasoning mcqs in hindi here.

Learn Reasoning MCQs [Page 7 of Department 29]

R

Rakesh Yadav • 5.76K Points
Tutor III Reasoning

61) A boy introduced a girl as the daughter of the son of the mother of his aunt, The girl is boy’s :

  • (A) Sister
  • (B) Cousin sister
  • (C) Sister in law
  • (D) Aunt
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Rakesh Yadav • 5.76K Points
Tutor III Reasoning

62) From the given alternatives words, select the word which cannot be made using the letter of the given word :
KOLMOGROV – SMIRNOV

  • (A) MOORINGS
  • (B) ROOMKING
  • (C) GOVINDA
  • (D) SLIMGROOM
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Rakesh Yadav • 5.76K Points
Tutor III Reasoning

63) Letters given in the first line have codes as in the second line.
X C Y O M G I R Q V
8 4 1 6 2 0 9 3 5 7

How will the letter VGIXRM be coded ?

  • (A) 709823
  • (B) 709835
  • (C) 709832
  • (D) 708635
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

A

Admin • 37.39K Points
Coach Reasoning

65) If LIGHT is called MORNING, MORNING is called DARK, DARK is called NIGHT, NIGHT is called SUNSHINE and SUNSHINE is called DUSK, when do we sleep ?

  • (A) Dusk
  • (B) Dark
  • (C) Sunshine
  • (D) Night
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

A

Admin • 37.39K Points
Coach Reasoning

66) If a MAN is called GIRL, GIRL is called WOMAN, WOMAN is called BOY, BOY is called BUTLER and BUTLER is called ROGUE, who will serve in a restaurant ?

  • (A) Butler
  • (B) Woman
  • (C) Man
  • (D) Rogue
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

A

Admin • 37.39K Points
Coach Reasoning

67) If,
(a) QUO CUI HEER means BOY IS GOOD.
(b) LAI QUO MEA means SITA IS FAIR.
(c) RUO LEV MEA means ALL ARE FAIR.
(d) SI HAI CUI means DOG WAS GOOD.
then which of the following words stands for BOY ?

  • (A) Quo
  • (B) Lai
  • (C) Cui
  • (D) Heer
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

A

Admin • 37.39K Points
Coach Reasoning

68) If,
(A) CHIP DIN CHUNK means STUDENT ATTENDS CLASS.
(B) DIN SHUNK DINK means ARJUN IS STUDENT.
(C) JUMP MINK SINK means SCHOOLS ARE GOOD.
(D) DINK MUP CHIMP means TEACHER IS TEACHING.
Then which one of the following is used for Arjun ?

  • (A) Chunk
  • (B) Din
  • (C) Dink
  • (D) Shunk
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

A

Admin • 37.39K Points
Coach Reasoning

69) 1 3 4 means GOOD AND TASTY.
4 7 8 means SEE GOOD PICTURES.
7 2 9 means PICTURES ARE FAINT.
Which of the following stand for SEE ?

  • (A) 8
  • (B) 2
  • (C) 9
  • (D) 1
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

A

Admin • 37.39K Points
Coach Reasoning

70) In a certain code JA KI MO PE means AT A FROG'S LEAP, MO LA KI SO means TAKE A LEAP AHEAD and RE BO JA NA means INSECTS ARE FROG'S DIET. Which of the following is code for AT in that language?

  • (A) a
  • (B) pe
  • (C) bo
  • (D) re
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of Reasoning Department : 29 | Page : 7

Jump to

Tags: Reasoning mcqs, important mcqs of Reasoning, Reasoning important Reasoning mcqs, mcqs on Reasoning, important mcqs on Reasoning, mcqs of Reasoning

Attempt 600+ Quizzes on Reasoning

Download our easy to use, user friendly Android App from Play Store. And learn MCQs with one click.

Image