Reasoning MCQ Questions with answers

Here Important Reasoning MCQ questions are added which are frequently asked in almost all the examinations. You can check the correct answer of any question on clicking the show answer button or on option itself. The Correct answer will be displayed below. You can share any question with your friends on whatsapp by tapping whatsapp button.

Learn Reasoning mcqs in hindi here.

Learn Reasoning MCQs [Page 2 of Department 40]

G

Gopal Sharma • 38.32K Points
Coach Reasoning

11) Introducing a man. a woman said, "He is the only son of my mother's mother." How is the woman related to the man ?

  • (A) Niece
  • (B) Mother
  • (C) Aunt
  • (D) Sister
Correct Answer - Option (A)

Explanation:

My mother's mother — My grandmother; My grandmother's only son — My maternal uncle.

So, the woman is man's niece.

G

Gopal Sharma • 38.32K Points
Coach Reasoning

12) Anand is son of Prema. Rajeev is brother of Prema. Neha is daughter of Rashmi. Neha is sister of Rajeev. How is Anand related to Rashmi ?

  • (A) Son
  • (B) Grand Son
  • (C) Grand daughter
  • (D) Grand father
Correct Answer - Option (B)

Explanation:

Anand is son of Prema. Neha is sister of Rajeev and Prema. Rashmi is mother of Neha, Rajeev and Prema.

Therefore, Anand is grandson of Rashmi

G

Gopal Sharma • 38.32K Points
Coach Reasoning

13) Pointing to a lady, Vimal said, “she is the wife of my Grandfather’s son”. How is the lady related to Vimal?

  • (A) mother
  • (B) grandmother
  • (C) sister
  • (D) aunty
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

G

Gopal Sharma • 38.32K Points
Coach Reasoning

14) Pointing to a photograph Seema says, "This woman is only daughter of my mother-in-law's husband. Then how is woman in the photograph related to Seema's husband?

  • (A) Sister
  • (B) Nephew
  • (C) Son-in-law
  • (D) Father
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

G

Gopal Sharma • 38.32K Points
Coach Reasoning

15) Sheela is Ravi’s sister-in-law. Ram is Ravi’s brother. Ram’s wife is Sheela. Deepa is Ravi’s sister. Deepa’s mother is Shanthi. How is Sheela related to Shanthi ?

  • (A) Mother-in-law
  • (B) Daughter-in-law
  • (C) Daughter
  • (D) Granddaughter
Correct Answer - Option (B)

Explanation:

Shanthi is mother of Ravi, Ram and Deepa. Sheela is the wife of Ram. Therefore, Sheela is the daughter-in-law of Shanthi

M

Madhu • 12.07K Points
Tutor II Reasoning

16) Sunil is the son of Kesav. Simran, Kesav’s sister, has a son Maruti and daughter Sita. Prem is the maternal uncle of Maruti. How is Sunil related to Maruti ?

  • (A) Nephew
  • (B) Cousin
  • (C) Brother
  • (D) Uncle
Correct Answer - Option (B)

Explanation:

Simran is the aunt of Sunil. Maruti is the son of Simran. Therefore, Sunil is cousin of Maruti

M

Madhu • 12.07K Points
Tutor II Reasoning

17) Pointing to a woman, Nirmal said, “She is the daughter of my wife’s grandfather’s only child.” How is the woman related to Nirmal?

  • (A) Sister-in-law
  • (B) Sister
  • (C) Wife
  • (D) None of these
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Madhu • 12.07K Points
Tutor II Reasoning

18) Ramesh is uncle of Suresh. Suresh is brother of Mukesh. Babita is mother of Mukesh. Sonam is sister of Babita. Anil is brother of Pankaj. Pankaj is son of Raju. Rajus is relative of Babita. How is Pankaj related to Suresh ?

  • (A) Son-in-law
  • (B) Brother-in-law
  • (C) Father-in-law
  • (D) Cannot determined
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Madhu • 12.07K Points
Tutor II Reasoning

19) Chanda is the wife of Bharat. Mohan is the son of Chanda. Ashish is the brother of Bharat and father of Dhruv. How is Mohan related to Dhruv?

  • (A) Sister
  • (B) Cousin
  • (C) Mother
  • (D) Brother
Correct Answer - Option (B)

Explanation:

Mohan is the son of Chanda and Bharat. Ashish is the brother of Bharat and father of Dhruv. Therefore, Mohan is cousin of Dhruv

M

Madhu • 12.07K Points
Tutor II Reasoning

20) Showing the man receiving the prize, Saroj said, “He is the brother of my uncle's daughter." Who is the man to Saroj ?

  • (A) Uncle
  • (B) Son
  • (C) Brother-in-law
  • (D) Cousin
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of Reasoning Department : 40 | Page : 2

Jump to

Tags: Reasoning mcqs, important mcqs of Reasoning, Reasoning important Reasoning mcqs, mcqs on Reasoning, important mcqs on Reasoning, mcqs of Reasoning

Attempt 600+ Quizzes on Reasoning

Download our easy to use, user friendly Android App from Play Store. And learn MCQs with one click.

Image