Reasoning MCQ Questions with answers

Here Important Reasoning MCQ questions are added which are frequently asked in almost all the examinations. You can check the correct answer of any question on clicking the show answer button or on option itself. The Correct answer will be displayed below. You can share any question with your friends on whatsapp by tapping whatsapp button.

Learn Reasoning mcqs in hindi here.

Learn Reasoning MCQs [Page 8 of Department 40]

M

Manisha Agrawal • 9.34K Points
Tutor III Reasoning

71) Rita told Mani, "The girl I met yesterday at the beach was the youngest daughter of the brother-in-law of my friend's mother." How is the girl related to Rita's friend ?

  • (A) Friend
  • (B) Cousin
  • (C) Daughter
  • (D) Niece
Correct Answer - Option (B)

Explanation:

Daughter of brother-in-law — Niece; Mother's niece — Cousin.

So, the girl is the cousin of Rita's friend.

M

Manisha Agrawal • 9.34K Points
Tutor III Reasoning

72) Pointing to a girl in a bus, a man tells his friend “She is the daughter of the only son of my father’s wife”. How is the girl related to the man?

  • (A) Cousin
  • (B) Daughter
  • (C) Sister
  • (D) Mother
Correct Answer - Option (B)

Explanation:

Only son of man’s father’s wife means the man himself.

Therefore, that girl is the daughter of that man

M

Manisha Agrawal • 9.34K Points
Tutor III Reasoning

73) Seema is the daughter-in-law of Sudhir and sister-in-law of Ramesh. Mohan is the son of Sudhir and only brother of Ramesh. Find the relation between Seema and Mohan.

  • (A) Sister-in-law
  • (B) Aunt
  • (C) Wife
  • (D) Cousin
Correct Answer - Option (C)

Explanation:

Seema is the daughter-in-law of Sudhir Mohan is the son of Sudhir.

Seema is the sister-in-law of Mohan's only brother Ramesh. Therefore, Seema is the wife of Mohan

M

Manisha Agrawal • 9.34K Points
Tutor III Reasoning

74) If Neena says, “Anita’s father Raman is the only son of my father-in-law Mahipal”, then how is Bindu who is sister of Anita, related to Mahipal?

  • (A) Wife
  • (B) Daughter
  • (C) Niece
  • (D) None of these
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Manisha Agrawal • 9.34K Points
Tutor III Reasoning

75) Mohan said, “This girl is the wife of grandson of my mother”. How is Mohan related to that girl?

  • (A) Grand-father
  • (B) Husband
  • (C) Father-in-law
  • (D) Father
Correct Answer - Option (C)

Explanation:

Grandson of Mohan’s mother means son of Mohan. Therefore, Mohan is father-in-law of that girl

S

Shivam • 8.86K Points
Tutor III Reasoning

76) There are two clocks, both set to show 10 pm on 21st January 2010. One clock gains 2 minutes in an hour and the other clock loses 5 minutes in an hour. Then by how many minutes do the two clocks differ at 4 pm on 22nd January 2010?

  • (A) 126 minutes
  • (B) 136 minutes
  • (C) 96 minutes
  • (D) 106 minutes
Correct Answer - Option (A)

Explanation:

One clock show 10 pm.

On 21st January 2010 one clock gains = 2 minutes

Other clock loses = 5 minutes

Time period between 10 pm and 4 pm = 18 hours

Therefore, Required difference = (2 × 18 + 5 × 18) minutes = 126 minutes

S

Shivam • 8.86K Points
Tutor III Reasoning

77) Wall clock gains 2 minutes in 12 hours, while a table clock loses 2 minutes every 36 hours. Both are set right at 12 noon on Tuesday. The correct time when both show the same time next would be

  • (A) 12:30 at night, after 130 days
  • (B) 12 noon, after 135 days
  • (C) 12 midnight after 135 days
  • (D) 1:30 at nights, after 130 days
Correct Answer - Option (B)

Explanation:

After 12 days, i.e., after 12 × 24 hours clock A will gain 48 minutes and will show 12:48 noon.

After 12 days, i.e., after 12 × 24 hours clock B will lose 16 minutes and will show 11:44 am.

The two clocks will show the same time after 135 days The time difference has to be 12 hours between then = 720 minutes.

A will gain 540 minutes in 135 days. B will lose 180 minutes in 135 days Total 720 minutes.

Further if we consider only time then the problem becomes simpler Total difference of minutes between the times shown by the clocks after 36 hours = 16/3
minutes difference in 1 day = 12 × 60 minutes difference in 3/16 × 12 × 60 = 135 days.

S

Shivam • 8.86K Points
Tutor III Reasoning

78) I have two watches with a 12 hour cycle. One of them gains one minute a day and the other loses 1 1/2 minute per day. If I set them both at the correct time, how long will it be before they again tell the correct time together?

  • (A) 720 days
  • (B) 288 days
  • (C) 480 days
  • (D) 1440 days
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

S

Shivam • 8.86K Points
Tutor III Reasoning

79) London time is five and a half hours behind Delhi time. What time is it in London if it is 0.2.35 in Delhi?

  • (A) 8.05
  • (B) 21.35
  • (C) 21.05
  • (D) 7.05
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

S

Shivam • 8.86K Points
Tutor III Reasoning

80) A bus leaves at 12.25 noon and reaches destination at 10.45 am. The duration of the journey is

  • (A) 22 hrs 20 min
  • (B) 24 hrs 40 min
  • (C) 22 hrs 40 min
  • (D) 24 hrs 20 min
Correct Answer - Option (A)

Explanation:

Duration of the journey = (Duration form 12.25 noon to midnight) + (Duration from 12.00 midnight to 10.45 a.m.)

= 11 hrs 35 min + 10 hrs 45 min = 22 hrs 20 min.

You are learning MCQ Questions of Reasoning Department : 40 | Page : 8

Jump to

Tags: Reasoning mcqs, important mcqs of Reasoning, Reasoning important Reasoning mcqs, mcqs on Reasoning, important mcqs on Reasoning, mcqs of Reasoning

Attempt 600+ Quizzes on Reasoning

Download our easy to use, user friendly Android App from Play Store. And learn MCQs with one click.

Image