38500+ Important MCQs for AFCAT

38500+ MCQs for AFCAT are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning AFCAT MCQ Questions.


Learn AFCAT MCQs with answers [Page 13 of Department 103]

Y

Yogesh • 7.43K Points
Tutor III Politics

121) What is the full form of the Indian Political Party "NCP"?

  • (A) Nationalist Congress Party
  • (B) National Congress Party
  • (C) National Communist Party
  • (D) Nationalist Communist Party
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

Y

Yogesh • 7.43K Points
Tutor III Politics

122) What occurs under direct democracy in Switzerland-

  • (A) Natural growth
  • (B) Disorganized growth
  • (C) Artificial growth
  • (D) None of these
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

Y

Yogesh • 7.43K Points
Tutor III Politics

123) Who is the Chairman of National Integration Council

  • (A) Prime Minister
  • (B) Finance Minister
  • (C) Home Minister
  • (D) President of India
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

Y

Yogesh • 7.43K Points
Tutor III Politics

125) The form of power structure in which power effectively rests with a faction of persons or families is called-

  • (A) Tyranny
  • (B) Fascism
  • (C) Oligarchy
  • (D) Plutocracy
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

P

Pradeep Sikarwar • 9.01K Points
Tutor III Reasoning

126) Choose the pair that best represents a similar relationship to the one expressed in the original pair of words.
VERVE : ENTHUSIASM

  • (A) loyalty : duplicity
  • (B) devotion : reverence
  • (C) intensity : color
  • (D) eminence : anonymity
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

P

Pradeep Sikarwar • 9.01K Points
Tutor III Reasoning

127) Choose the pair that best represents a similar relationship to the one expressed in the original pair of words.
SPY : CLANDESTINE

  • (A) accountant : meticulous
  • (B) furrier : rambunctious
  • (C) lawyer : ironic
  • (D) shepherd : garrulous
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

P

Pradeep Sikarwar • 9.01K Points
Tutor III Reasoning

128) Choose the pair that best represents a similar relationship to the one expressed in the original pair of words.
COBBLER : SHOE

  • (A) jockey : horse
  • (B) contractor : building
  • (C) mason : stone
  • (D) cowboy : boot
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

P

Pradeep Sikarwar • 9.01K Points
Tutor III Reasoning

129) Choose the pair that best represents a similar relationship to the one expressed in the original pair of words.
UMBRAGE : OFFENSE

  • (A) confusion : penance
  • (B) infinity : meaning
  • (C) decorum : decoration
  • (D) elation : jubilance
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

P

Pradeep Sikarwar • 9.01K Points
Tutor III Reasoning

130) Choose the pair that best represents a similar relationship to the one expressed in the original pair of words.
DIRGE : FUNERAL

  • (A) chain : letter
  • (B) bell : church
  • (C) telephone : call
  • (D) jingle : commercial
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of AFCAT Department : 103 | Page : 13

Jump to

TAGs: AFCAT mcqs, important AFCAT mcqs, important AFCAT questions, AFCAT questions, mcq for AFCAT, important mcq for AFCAT, mcqs for AFCAT, mcq questions for AFCAT, mcq question for AFCAT, prepare online for AFCAT