38500+ Important MCQs for AFCAT

38500+ MCQs for AFCAT are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning AFCAT MCQ Questions.


Learn AFCAT MCQs with answers [Page 16 of Department 103]

U

Uday Singh • 7.23K Points
Tutor III Geography

151) Which of the following is called Red Planet?

  • (A) Venus
  • (B) Mercury
  • (C) Mars
  • (D) Jupiter
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

Mars is often called the 'Red Planet' because it appears in the sky as an orange-red star. The colour caused the ancient Greeks and Romans to name it after their god of war. Today, thanks to visiting spacecraft, we know that the planet's appearance is due to rust in the Martian rocks.

U

Uday Singh • 7.23K Points
Tutor III Geography

152) Which of the following statements is/are correct with regard to Milky Way?
1. It is a spiral galaxy.
2. The solar system resides in one of its spiral arms.
Select the correct answer using the codes given below

  • (A) 1 only
  • (B) 2 only
  • (C) Both 1 and 2
  • (D) Neither 1 nor 2
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

U

Uday Singh • 7.23K Points
Tutor III Geography

153) The planet having thirteen moons is ________

  • (A) Venus
  • (B) Mars
  • (C) Uranus
  • (D) Neptune
Correct Answer - Option (D)

Explanation :

Neptune has 13 moons, Triton, Nereid, Naiad, Thalassa, Despina, Larissa, Proteus, and Galatea, plus five smaller, unnamed moons. Triton and Proteus orbit close to Neptune; Nereid is in a distant orbit.

U

Uday Singh • 7.23K Points
Tutor III Geography

154) The exact time taken by the earth for single rotation on its own axis is ________

  • (A) 24 hrs
  • (B) 24 hrs 35 sec
  • (C) 23 hrs 50 minutes 7.2 sec
  • (D) 23 hrs 56 minutes 4.09 sec
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

A

Ankit Singh • 6.54K Points
Tutor III Economic

156) If all the banks in an economy are nationalized and converted into a monopoly bank, the total deposits

  • (A) will decrease
  • (B) will increase
  • (C) will neither increase nor decrease
  • (D) None of the above
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

C

Chandan Das • 6.78K Points
Tutor III Chemistry

157) Air is said to be saturated when :

  • (A) It contains maximum content of water vapour
  • (B) Its pressure is minimum
  • (C) Its thickness is maximum
  • (D) It blows over the barren land
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

C

Chandan Das • 6.78K Points
Tutor III Chemistry

160) Dry ice is the solid form of :

  • (A) Air
  • (B) Carbon dioxide
  • (C) Nitrogen
  • (D) Water
Correct Answer - Option (B)

Explanation :

Dry ice, carbon dioxide in its solid form, a dense, snow like substance that sublimes (passes directly into the vapour without melting) at −78.5 °C (−109.3 °F), used as a refrigerant, especially during shipping of perishable products such as meats or ice cream.

You are learning MCQ Questions of AFCAT Department : 103 | Page : 16

Jump to

TAGs: AFCAT mcqs, important AFCAT mcqs, important AFCAT questions, AFCAT questions, mcq for AFCAT, important mcq for AFCAT, mcqs for AFCAT, mcq questions for AFCAT, mcq question for AFCAT, prepare online for AFCAT