38500+ Important MCQs for AFCAT

38500+ MCQs for AFCAT are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning AFCAT MCQ Questions.


Learn AFCAT MCQs with answers [Page 20 of Department 103]

M

Madan • 7.44K Points
Tutor III History

191) Jallianwala Bagh Massacre in Amritsar took place on :

  • (A) March 13, 1919
  • (B) April 13, 1919
  • (C) May 13, 1919
  • (D) June 13, 1919
Correct Answer - Option (B)

Explanation :

The Jallianwala Bagh massacre, also known as the Amritsar massacre, took place on 13 April 1919 when troops of the British Indian Army under the command of Colonel Reginald Dyer fired rifles into a crowd of Punjabis, who had gathered in Jallianwala Bagh, Amritsar, Punjab.

M

Madan • 7.44K Points
Tutor III History

192) Whom did Mahatma Gandhi consider his political guru?

  • (A) Shri Bharat Kumar
  • (B) Purushottam Das Tandon
  • (C) Sir William Wedderburn
  • (D) Gopal Krishna Gokhale
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Madan • 7.44K Points
Tutor III History

193) The organization of Khudai Khidmatgar was established:

  • (A) Under the leadership of Khan Abdul Gaffar Khan
  • (B) Under the leadership of Abul Kalam Azad
  • (C) Under the leadership of M.A. Ansari
  • (D) Under the leadership of Syed Hasan Imam
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

O

Omveer • 5.26K Points
Tutor III Biology

196) Fully mature human RBCs has

  • (A) A nucleus
  • (B) No nucleus
  • (C) Nucleus may or may not be present
  • (D) None of the above
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

O

Omveer • 5.26K Points
Tutor III Biology

197) Which of the following blood group is universal donor?

  • (A) B
  • (B) O
  • (C) A
  • (D) AB
Correct Answer - Option (B)

Explanation :

For emergency transfusions, blood group type O negative blood is the variety of blood that has the lowest risk of causing serious reactions for most people who receive it. Because of this, it's sometimes called the universal blood donor type.

O

Omveer • 5.26K Points
Tutor III Biology

198) Human heart is made up of

  • (A) Nervous tissue
  • (B) Cardiac muscle
  • (C) Nonstriated muscle
  • (D) Connective tissue
Correct Answer - Option (B)

Explanation :

An organ is a group of tissues that work together to perform a specific function. In the case of heart, this function is pumping blood throughout your body. Additionally, the heart is largely made up of a type of muscle tissue called cardiac muscle.

O

Omveer • 5.26K Points
Tutor III Biology

200) Main function of white blood corpuscles is

  • (A) Transport of CO2
  • (B) Transport of oxygen
  • (C) To produce immune system of body
  • (D) None of the above
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of AFCAT Department : 103 | Page : 20

Jump to

TAGs: AFCAT mcqs, important AFCAT mcqs, important AFCAT questions, AFCAT questions, mcq for AFCAT, important mcq for AFCAT, mcqs for AFCAT, mcq questions for AFCAT, mcq question for AFCAT, prepare online for AFCAT