38500+ Important MCQs for AFCAT

38500+ MCQs for AFCAT are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning AFCAT MCQ Questions.


Learn AFCAT MCQs with answers [Page 19 of Department 103]

M

Madan • 7.44K Points
Tutor III History

181) Subhash Chandra Bose formed Forward Block in :

  • (A) The Year 1935
  • (B) The Year 1939
  • (C) The Year 1937
  • (D) The Year 1942
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Madan • 7.44K Points
Tutor III History

182) Who called the 1857 revolt as ‘Student Farmer-Middle class Revolt’?

  • (A) Sumit Sarkar
  • (B) Barun De
  • (C) B A Saletore
  • (D) Dr. Amba Prasad
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Madan • 7.44K Points
Tutor III History

183) Justice C. Y. Chintamani called Government of India Act 1935?

  • (A) Lazy Duck
  • (B) Lame Duck
  • (C) Lazy Federation
  • (D) Lame Federation
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Madan • 7.44K Points
Tutor III History

184) Mahatma Gandhi considered preconditions as necessary for a satyagrahi to fulfill namely :

  • (A) Follow truth and cultivate fearlessness
  • (B) Prefect Chastity
  • (C) Adopts poverty
  • (D) All of these
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Madan • 7.44K Points
Tutor III History

185) Dr. B. R. Ambedkar organized a Bhishkrit Hitkari Sabha, (The Depressed Classes Institute) in :

  • (A) 1924
  • (B) 1920
  • (C) 1916
  • (D) 1911
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Madan • 7.44K Points
Tutor III History

186) The Gandhi-Irwin Pact was signed on :

  • (A) July 5, 1931
  • (B) June 5, 1931
  • (C) March 5, 1931
  • (D) January 5, 1931
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

The Gandhi-Irwin Pact was a political agreement signed by Mahatma Gandhi and Lord Irwin, the then Viceroy of India, on 5 March 1931 before the second Round Table Conference in London.

M

Madan • 7.44K Points
Tutor III History

187) In July 1933 the Congress decided to launch:

  • (A) An Individual Civil Disobedience
  • (B) Satyagrah
  • (C) Bharat Chhoro Aandolan
  • (D) None of these
Correct Answer - Option (A)

Explanation :

Gandhi arrived from London on 28 December 1931 and on that day, Congress Working Committee decided to resume the Civil Disobedience Movement. Within a week, on 4 January 1932, Gandhi was arrested. Officially, the Civil Disobedience movement was suspended in May 1933 and it was finally withdrawn in May 1934.

M

Madan • 7.44K Points
Tutor III History

188) Who said “Every blow on my body will prove a nail in the coffin of the British Empire”?

  • (A) Lala Lajpat Rai
  • (B) Kunwar Singh
  • (C) Bal Gangadhar Tilak
  • (D) Chandra Sekhar Azaad
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Madan • 7.44K Points
Tutor III History

189) In March 1923 Chittranjan Das along with Motilal Nehru formed :

  • (A) The Gaddar Party
  • (B) The Forward Block
  • (C) The Swaraj Party
  • (D) None of these
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Madan • 7.44K Points
Tutor III History

190) The Kakori Conspiracy took place in :

  • (A) 1925
  • (B) 1922
  • (C) 1920
  • (D) 1915
Correct Answer - Option (A)

Explanation :

The Kakori Conspiracy (or Kakori train robbery or Kakori Case) was a train robbery that took place between Kakori and, near Lucknow, on 9 August 1925 during the Indian Independence Movement against the British Indian Government. The robbery was organised by Hindustan Republican Association (HRA).

You are learning MCQ Questions of AFCAT Department : 103 | Page : 19

Jump to

TAGs: AFCAT mcqs, important AFCAT mcqs, important AFCAT questions, AFCAT questions, mcq for AFCAT, important mcq for AFCAT, mcqs for AFCAT, mcq questions for AFCAT, mcq question for AFCAT, prepare online for AFCAT