38500+ Important MCQs for AFCAT

38500+ MCQs for AFCAT are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning AFCAT MCQ Questions.


Learn AFCAT MCQs with answers [Page 8 of Department 103]

R

Rakesh Yadav • 5.76K Points
Tutor III Reasoning

71) Pointing to a photograph a lady tells prakash I am the only daughter of this lady and her son is your maternal uncle. How the speaker related to prakash father?

  • (A) mother-in-law
  • (B) wife
  • (C) daughter
  • (D) sister-in-law
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Rakesh Yadav • 5.76K Points
Tutor III Reasoning

72) Sheela is Ravi's sister-in-law. Ram is Ravi's brother. Ram's wife is Sheela. Deepa is Ravi's sister. Deepa's mother is Shanthi. How is Sheela related to Shanthi?

  • (A) Daughter-in-law
  • (B) Grand daughter
  • (C) Daughter
  • (D) Mother-in-law
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Rakesh Yadav • 5.76K Points
Tutor III Reasoning

73) Introducing Reena, Monika said, “She is the only daughter of my father’s only daughter.” How is Monika related to Reena?

  • (A) Cousin
  • (B) Niece
  • (C) Aunt
  • (D) Data inadequate
Correct Answer - Option (D)

Explanation :

My fathers’ only daughter can be herself or his sister. In the first case, she would be the mother (Monika may be male name).

In the second case, he would become uncle. So data inadequate.

G

Gaurav Lamba • 2.83K Points
Extraordinary Math

74) The sum of the digits of two-digit number is 10, while when the digits are reversed, the number decrease by 54. Find the changed number.

  • (A) 28
  • (B) 19
  • (C) 37
  • (D) 46
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

G

Gaurav Lamba • 2.83K Points
Extraordinary Math

75) If A381 is divisible by 11, find the value of the smallest natural number A?

  • (A) 5
  • (B) 6
  • (C) 7
  • (D) 9
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

A number is divisible by 11 if the difference of the sum of the digits in the odd places and sum of the digits in even place is zero or divisible by 11.
Hence, (A + 8) - (3 + 1) = 0 or multiple of 11.
To get the difference 0 or multiple of 11, we need 7 at the place of A.
So, sum of odd place - sum of even place
= 15 - 4 = 11. And this is divisible by 11.

G

Gaurav Lamba • 2.83K Points
Extraordinary Math

77) A forester wants to plant 44 apples tree, 66 banana trees and 110 mango trees in equal rows (in terms of number of trees). Also, he wants to make distinct rows of tree (i.e. only one type of tree in one row). The number of rows (minimum) that required is:

  • (A) 2
  • (B) 3
  • (C) 10
  • (D) 11
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

G

Gaurav Lamba • 2.83K Points
Extraordinary Math

78) The greatest number which will divides: 4003, 4126 and 4249, leaving the same remainder in each case:

  • (A) 43
  • (B) 41
  • (C) 45
  • (D) None of these
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

G

Gaurav Lamba • 2.83K Points
Extraordinary Math

80) The LCM of two numbers is 1890 and their HCF is 30. If one of them is 270, the other will be

  • (A) 210
  • (B) 220
  • (C) 310
  • (D) 320
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of AFCAT Department : 103 | Page : 8

Jump to

TAGs: AFCAT mcqs, important AFCAT mcqs, important AFCAT questions, AFCAT questions, mcq for AFCAT, important mcq for AFCAT, mcqs for AFCAT, mcq questions for AFCAT, mcq question for AFCAT, prepare online for AFCAT