38500+ Important MCQs for AFCAT

38500+ MCQs for AFCAT are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning AFCAT MCQ Questions.


Learn AFCAT MCQs with answers [Page 2 of Department 103]

M

Monu Rathod • 7.03K Points
Tutor III History

11) With what aims the Chola rulers sent ambassadors to China?

  • (A) To establish cultural relations
  • (B) To promote trade
  • (C) To give honour to powerful Chinese ruler
  • (D) To prepare a joint front against Sri Vijay empire
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Monu Rathod • 7.03K Points
Tutor III History

12) Which one of the following was not a ruling dynasty of the Tamil country during the Sangam Age?

  • (A) Pallava
  • (B) Chola
  • (C) Chera
  • (D) Pandya
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Monu Rathod • 7.03K Points
Tutor III History

13) During the rule of the Chola Kings which of the following Wariyams looked after garden administration?

  • (A) Thotta Variyam
  • (B) Airi Variyam
  • (C) Pan Variyam
  • (D) Samvatsara Variyam
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Monu Rathod • 7.03K Points
Tutor III History

14) Consider the following statements.

1. The Cholas defeated Pandya and Chera rulers and established their domination over peninsular India in the early medieval times.
2. The Cholas sent an expedition against Sailendra empire of South East Asia and conquered some of the areas.
Which of these statements is/are correct?

  • (A) Both 1 and 2
  • (B) Only 2
  • (C) Only 1
  • (D) Neither 1 nor 2
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Monu Rathod • 7.03K Points
Tutor III History

16) Consider the following statements

1. Naval expeditions of Rajaraja I occupied parts of Burma, Malaya and Sumatra.
2. Rajendra I conquered Ceylon.
3. The Cholas held northern Ceylon until they were expelled by Vijayababu I.
4. The Cholas fell in the 13th century when their territory was shared by the Hoysalas and Pandyas.
Which of the above statements is/ are correct?

  • (A) 3 and 4
  • (B) 2, 3 and 4
  • (C) 4 only
  • (D) 1, 2 and 3
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Monu Rathod • 7.03K Points
Tutor III History

17) Given below are the two statements one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R) :

Assertion (A) :
Advanced farming during the SangamAge remained absolutely confined to small pockets of wet-land in the valleys of Kaveri, Vaigai, Tamraparni and periyar without any remarkable progress till the 7th-8th centuries.
Reason (R) :
Setting fire to standing crops and destination of settlements (ceri) was common during the Sangam Age :
In the context of the above two statements which one of the following is correct?

  • (A) both A and R are true but R is not a correct explanation of A
  • (B) A is false but R is true
  • (C) A is true but R is false
  • (D) Both A and R are true but R is the correct explanation of A
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Monu Rathod • 7.03K Points
Tutor III History

18) One of the religious beliefs of the Sangam people, which was primitive in nature, was:

  • (A) Ancestor worship
  • (B) Worship of stars and planets
  • (C) Worship of the Gods and Goddess of the hill-side
  • (D) Worship of totemic symbols
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of AFCAT Department : 103 | Page : 2

Jump to

TAGs: AFCAT mcqs, important AFCAT mcqs, important AFCAT questions, AFCAT questions, mcq for AFCAT, important mcq for AFCAT, mcqs for AFCAT, mcq questions for AFCAT, mcq question for AFCAT, prepare online for AFCAT