38500+ Important MCQs for AFCAT

38500+ MCQs for AFCAT are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning AFCAT MCQ Questions.


Learn AFCAT MCQs with answers [Page 7 of Department 103]

R

Rakesh Yadav • 5.76K Points
Tutor III Reasoning

64) Pointing to a woman, a girl says, “Her daughter-in-law is married to the only son of my husband’s mother-in-law.” How is the girl related to the woman?

  • (A) Niece
  • (B) Granddaughter
  • (C) Cousin
  • (D) Daughter
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Rakesh Yadav • 5.76K Points
Tutor III Reasoning

65) Pointing towards a boy Veenasaid, “He is the son of only son of my grandfather.” How is that boy related to Veena ?

  • (A) Uncle
  • (B) Brother
  • (C) Nephew
  • (D) Cousin
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Rakesh Yadav • 5.76K Points
Tutor III Reasoning

66) Pointing towards a boy, Veena said, “He is the son of only son of my grandfather.” How is that boy related to Veena?

  • (A) Mother
  • (B) Uncle
  • (C) Aunt
  • (D) Data inadequate
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

Only son of grandfather can be father or uncle. So, son of father would be brother and son of uncle would be cousin. Hence data inadequate.

R

Rakesh Yadav • 5.76K Points
Tutor III Reasoning

67) Pointing to a person, a man said to a woman, “His mother is the only daughter of your father.” How was the woman related to the person?

  • (A) Wife
  • (B) Mother
  • (C) Daughter
  • (D) Aunt
Correct Answer - Option (B)

Explanation :

Only daughter of woman’s father—woman herself. So, the woman is person’s mother.

R

Rakesh Yadav • 5.76K Points
Tutor III Reasoning

68) Kalyani is mother-in-law of Veena who is sister-in-law of Ashok. Dheeraj is father of Sudeep, the only brother of Ashok. Veena is the only daughter of her parents. How is Kalyani related to Ashok?

  • (A) Mother-in-law
  • (B) Wife
  • (C) Cousin
  • (D) None of these
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

Veena is the sister-in-law of Ashok means Ashok is the brother of Veena’s husband. But Ashok has only one brother, Sudeep. So, Sudeep is Veena’s husband.

Kalyani is the mother-in-law of Veena means Kalyani is the mother of Veena’s husband i.e. Sudeep.

Since Ashok is Sudeep’s brother, so Kalyani is Ashok’s mother.

R

Rakesh Yadav • 5.76K Points
Tutor III Reasoning

69) Introducing a man, a woman said that, “He is the son of my mother’s brother’s father’s son.” Then how is the woman related to the man?

  • (A) Nephew
  • (B) Brother
  • (C) Cousin
  • (D) Son
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

Father of woman’s mother’s brother means grandfather of the woman. The sone of woman’s grandfather’s son means cousin of the woman

R

Rakesh Yadav • 5.76K Points
Tutor III Reasoning

70) Pointing to a man, a lady said, “His mother is the only daughter of my mother”. How is the lady related to the man?

  • (A) Mother
  • (B) Daughter
  • (C) Aunt
  • (D) Sister
Correct Answer - Option (A)

Explanation :

Only daughter of lady’s mother means the lady herself. Therefore, the lady is mother of that man

You are learning MCQ Questions of AFCAT Department : 103 | Page : 7

Jump to

TAGs: AFCAT mcqs, important AFCAT mcqs, important AFCAT questions, AFCAT questions, mcq for AFCAT, important mcq for AFCAT, mcqs for AFCAT, mcq questions for AFCAT, mcq question for AFCAT, prepare online for AFCAT