Home
Exams
AFCAT MCQs
Page 14
38500+ Important MCQs for AFCAT
38500+ MCQs for AFCAT are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning AFCAT MCQ Questions.
Learn AFCAT MCQs with answers [Page 14 of Department 103]
131) Choose the pair that best represents a similar relationship to the one expressed in the original pair of words.
DOMINANCE : HEGEMONY
(A) romance : sympathy
(B) furtherance : melancholy
(C) independence : autonomy
(D) tolerance : philanthropy
Correct Answer - Option
(C)
Explanation :
Hegemony means dominance; autonomy means independence.
132) Choose the pair that best represents a similar relationship to the one expressed in the original pair of words.
PHOBIC : FEARFUL
(A) finicky : thoughtful
(B) cautious : emotional
(C) envious : desiring
(D) asinine : silly
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
133) Choose the pair that best represents a similar relationship to the one expressed in the original pair of words.
FERAL : TAME
(A) rancid : rational
(B) repetitive : recurrent
(C) nettlesome : annoying
(D) ephemeral : immortal
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
134) Choose the pair that best represents a similar relationship to the one expressed in the original pair of words.
METAPHOR : SYMBOL
(A) pentameter : poem
(B) rhythm : melody
(C) nuance : song
(D) analogy : comparison
Correct Answer - Option
(D)
Explanation :
A metaphor is a symbol; an analogy is a comparison.
135) Choose the pair that best represents a similar relationship to the one expressed in the original pair of words.
INTEREST : OBSESSION
(A) mood : feeling
(B) weeping : sadness
(C) dream : fantasy
(D) plan : negation
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
136) Fill in the blank with suitable word.
I hate sitting ...... him as he always smells of garlic.
(A) besides
(B) along
(C) at
(D) beside
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
137) Fill in the blank with suitable word.
Some regions of our country still remain ...... to the average man.
(A) inaccessible
(B) impossible
(C) impermeable
(D) impenetrable
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
138) Fill in the blank with suitable word.
It ...... that Prashant will not be selected for the post.
(A) feels
(B) looks
(C) believes
(D) seems
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
139) Fill in the blank with suitable word.
In Bush, Saddam was up ...... more than his match.
(A) for
(B) into
(C) against
(D) to
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
140) I haven't seen you ...... a week.
(A) within
(B) since
(C) for
(D) from
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of AFCAT Department : 103 | Page : 14
Jump to Go
TAGs: AFCAT mcqs, important AFCAT mcqs, important AFCAT questions,
AFCAT questions, mcq for AFCAT, important mcq for AFCAT, mcqs for AFCAT, mcq questions for AFCAT, mcq question for AFCAT, prepare online for AFCAT