Home
Exams
AFCAT MCQs
Page 5
38500+ Important MCQs for AFCAT
38500+ MCQs for AFCAT are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning AFCAT MCQ Questions.
Learn AFCAT MCQs with answers [Page 5 of Department 70]
41) Earthquakes occur when there is a sudden release of stored up energy in Earth's
(A) outer core
(B) inner core
(C) upper mantle
(D) none of the above
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
42) Body waves consist of the:
(A) S waves only
(B) P waves only
(C) Surface waves
(D) Both (A) and (B)
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
43) P waves are:
(A) tensional surface waves.
(B) transverse surface waves.
(C) compressional body waves.
(D) none of the above
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
44) Earthquakes usually occur at boundary of
(A) coral plate
(B) crustal plates
(C) volcanic beds
(D) all of the above
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
45) Magma which is forced onto Earth's surface is known as
(A) Lava
(B) Vent
(C) Cone
(D) None of the above
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
46) Volcanoes that erupt frequently are known as
(A) Active volcanoes
(B) Extinct volcanoes
(C) Instinct volcanoes
(D) Dormant volcanoes
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
47) Volcanoes that haven't erupted in historic times are known as
(A) Active volcanoes
(B) Instinct volcanoes
(C) Dormant volcanoes
(D) Extinct volcanoes
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
48) Basic lava erupts out of volcano, throwing out mainly
(A) CO
(B) dust
(C) ash
(D) all of the above
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
49) Shield volcanoes are _____ in size:
(A) Small
(B) Medium
(C) Huge
(D) None of the above
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
50) A hole in Earth's crust through which magma comes to Earth's surface is known as
(A) Crater
(B) Vent
(C) Cone
(D) Pipe
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of AFCAT Department : 70 | Page : 5
Jump to Go
TAGs: AFCAT mcqs, important AFCAT mcqs, important AFCAT questions,
AFCAT questions, mcq for AFCAT, important mcq for AFCAT, mcqs for AFCAT, mcq questions for AFCAT, mcq question for AFCAT, prepare online for AFCAT