Home
Exams
AFCAT MCQs
Page 16
38500+ Important MCQs for AFCAT
38500+ MCQs for AFCAT are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning AFCAT MCQ Questions.
Learn AFCAT MCQs with answers [Page 16 of Department 70]
151) The term “Apabhramsa” was used in medieval Sanskrit texts to denote:
(A) Non-Sanskrit verse metres
(B) Outcastes among the Rajputs
(C) Deviations from Vedic rituals
(D) Early forms of some of the modern Indian language
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
152) Which one of the following was initially the most powerful city state of India in the 6th century B.C. ?
(A) Kasha
(B) Magadh
(C) Kamboj
(D) Gandhar
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
153) The name by which Ashoka is generally referred to his inscriptions is:
(A) Dharmakirti
(B) Priyadarsi
(C) Dharmadeva
(D) Chakravarti
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
154) In the context of ancient Indian society which one of the following terms does not belong to the category of the other three ?
(A) Kosa
(B) Gotra
(C) Kula
(D) Vamsa
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
155) Which one of the following statements regarding Ashoka stone pillars is incorrect ?
(A) These are monolithic
(B) These are highly polished
(C) These are parts of architectural structures
(D) The shaft of pillars is tapering in shape
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
156) In the Mahayana Buddhism, the Bodhisatya Avalokitesvara was also known as:
(A) Padmapani
(B) Vajrapani
(C) Manjusri
(D) Maitreya
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
157) Many of the Greeks, Kushanas and Shakas embraced Buddhism rather than Hinduism because:
(A) Buddhism was in the ascendant at that time
(B) Buddhism provided easier access to Indian society
(C) They had renounced the policy of war and violence
(D) Caste-ridden Hinduism did not attract them
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
158) Change the voice:
The accountant took the money from the customer.
(A) The money is taken from the customer by the accountant.
(B) The money was taken from the customer by the accountant.
(C) The customer was taken the money by the accountant.
(D) The money had been taken from the customer by the accountant.
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
159) Change the voice:
The peon refused him admittance.
(A) He was refused admittance by the peon.
(B) Admittance is refused to him by the peon.
(C) Admittance was refused by the peon to him.
(D) Admittance is refused him by the peon.
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
160) Change the voice:
The boy has rung the bell.
(A) The bell has been rung by the boy.
(B) The bell was being rung by the boy.
(C) The bell was rung by the boy.
(D) The bell has been being rung by the boy.
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of AFCAT Department : 70 | Page : 16
Jump to Go
TAGs: AFCAT mcqs, important AFCAT mcqs, important AFCAT questions,
AFCAT questions, mcq for AFCAT, important mcq for AFCAT, mcqs for AFCAT, mcq questions for AFCAT, mcq question for AFCAT, prepare online for AFCAT