Home
Exams
AFCAT MCQs
Page 3
38500+ Important MCQs for AFCAT
38500+ MCQs for AFCAT are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning AFCAT MCQ Questions.
Learn AFCAT MCQs with answers [Page 3 of Department 70]
21) The Allahabad Pillar inscription is associated with which one of the following ?
(A) Samudragupta
(B) Ashoka
(C) Mahapadma Nanda
(D) Chandragupta Maurya
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
22) Who among the following presided over the Buddhist Council held during the reign of Kanishka at Kashmir ?
(A) Sudraka
(B) Vasumitra
(C) Parsva
(D) Nagarjuna
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
23) The silver coins issued by the Guptas were called:
(A) Pana
(B) Dinara
(C) Karshapana
(D) Rupaka
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
24) Which one of the following scripts of ancient India was written from right to left ?
(A) Sharada
(B) Kharosthi
(C) Nandnagari
(D) Brahmi
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
25) Who among the following is known for his work on medicine during the Gupta period ?
(A) Susrutha
(B) Shaunaka
(C) Sudraka
(D) Saumilla
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
26) The Badami rock inscription of Pulakesin I is dated in the Saka year 465. If the same were to be dated in Vikrama samvat, the year would be:
(A) 300
(B) 450
(C) 500
(D) 601
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
27) The term ‘Aryan’ denotes:
(A) A speech group
(B) An ethnic group
(C) A nomadic people
(D) A superior race
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
28) Hoysala monuments are found in:
(A) Sringeri and Dharwar
(B) Mysore and Bangalore
(C) Halebid and Belur
(D) Hampi and Hosper
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
29) Who among the following was not a contemporary of the other three?
(A) Milinda
(B) Prasenjit
(C) Bimbsara
(D) Gautama Buddha
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
30) The religion of early Vedic Aryans was primarily of
(A) Image worship and Yajnas
(B) Bhakti
(C) Worship of nature and Bhakti
(D) Worship of nature and Yajnas
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of AFCAT Department : 70 | Page : 3
Jump to Go
TAGs: AFCAT mcqs, important AFCAT mcqs, important AFCAT questions,
AFCAT questions, mcq for AFCAT, important mcq for AFCAT, mcqs for AFCAT, mcq questions for AFCAT, mcq question for AFCAT, prepare online for AFCAT