Home
Exams
AFCAT MCQs
Page 4
38500+ Important MCQs for AFCAT
38500+ MCQs for AFCAT are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning AFCAT MCQ Questions.
Learn AFCAT MCQs with answers [Page 4 of Department 70]
31) The ancient Indian play Mudrarakshasa of Visakhadutt has its subject on:
(A) The court intrigues at the time of Chandragupta
(B) The story of the power struggle between two Aryan.
(C) A romantic story of an Aryan prince and a tribal woman
(D) A conflict between Gods and Demons of ancient Hindu lore
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
32) Which of the following texts of ancient India allows divorce to a wife deserted by her husband ?
(A) Manava Dharma Shastra
(B) Sukra Nitisara
(C) Arthashastra
(D) Kamasutra
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
33) Between which of the following was the ancient town of Takshasila located ?
(A) Jhelum and Chenab
(B) Chenab and Ravi
(C) Ravi and Beas
(D) Indus and Jhelum
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
34) The river most mentioned in early Vedic literature is:
(A) Ganga
(B) Sindhu
(C) Saraswati
(D) Sutudri
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
35) The word ‘Hindu’ as reference to the people of Hind (India) was first used by
(A) The Greeks
(B) The Arabs
(C) The Romans
(D) The Chinese
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
36) Which one of the following sculptures were invariably used green schist as the medium ?
(A) Gandhara sculpture
(B) Bharhut sculptures
(C) Mathura sculptures
(D) Maurya sculptures
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
37) Which one of the following edicts mentions the personal name of Ashoka ?
(A) Maski
(B) Kalsi
(C) Rummindei
(D) Special Kalinga Edict
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
38) Which one of the following ancient Indian records is the earliest royal order to preserve food-grains to be utilized during the crises in the country ?
(A) Prayaga-prasasti
(B) Rummindei Pillar-edict of Ashoka
(C) Sohgaura copper-plate
(D) Mehrauli Pillar inscription of Chandra
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
39) The practice of military governorship was first introduced in India by the:
(A) Mughals
(B) Parthians
(C) Shakas
(D) Greeks
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
40) The _____ Waves are the fastest
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of AFCAT Department : 70 | Page : 4
Jump to Go
TAGs: AFCAT mcqs, important AFCAT mcqs, important AFCAT questions,
AFCAT questions, mcq for AFCAT, important mcq for AFCAT, mcqs for AFCAT, mcq questions for AFCAT, mcq question for AFCAT, prepare online for AFCAT