38500+ Important MCQs for AFCAT

38500+ MCQs for AFCAT are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning AFCAT MCQ Questions.


Learn AFCAT MCQs with answers [Page 7 of Department 70]

M

Madan • 7.44K Points
Tutor III Politics

61) The parliamentary form of government as prevalent in India emphasizes the interdependence between :

  • (A) Social Justice & Empowerment.
  • (B) Urban Development and Rural Development.
  • (C) Urban Employment and Poverty.
  • (D) The Legislative and Executive Organs.
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Madan • 7.44K Points
Tutor III Politics

62) The constitution of India deals with the organization, composition, duration, officers, procedures, privileges, power of the parliament under:

  • (A) Article 79 to 122 in Part V
  • (B) Article 36 to 51 in Part IV
  • (C) Article 152 to 237 in Part VI
  • (D) Article 239 to 242 in Part VII
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Madan • 7.44K Points
Tutor III Politics

63) The last session of the existing Lok Sabha after a new Lok Sabha has been elected is called :

  • (A) Under Duck Session.
  • (B) Outer Duck Session.
  • (C) Lame Duck Session.
  • (D) None of Above.
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Madan • 7.44K Points
Tutor III Politics

64) The main duty of the Speaker Pro-tem of Lok Sabha is :

  • (A) To unite the Cabinet
  • (B) To administer oath to the new members.
  • (C) To end the session
  • (D) To break the deadlock
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Madan • 7.44K Points
Tutor III Politics

65) Right to Life and Liberty is ensured under:

  • (A) Article 12 of the constitution of India.
  • (B) Article 17of the constitution of India.
  • (C) Article 15 of the constitution of India.
  • (D) Article 21 of the constitution of India.
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Madan • 7.44K Points
Tutor III Politics

66) The state Reorganization commission was appointed in 1953 under the chairmanship of :

  • (A) Fazl Ali
  • (B) Kelkar
  • (C) Mondal
  • (D) Zakir Husain
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Madan • 7.44K Points
Tutor III Politics

68) In which historic case did the supreme court of India hold that the preamble to the constitution of India is a part of the constitution and hence can be amended ?

  • (A) S. R. Bommai Vs. Union of India
  • (B) Kesavananda Bharti Vs. State of Kerala (1973)
  • (C) L.M.Singhvi Vs. Union of India
  • (D) None of Above
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Madan • 7.44K Points
Tutor III Politics

69) The duties of chief minister of a state with regard to furnishing of information to the Governor is enshrined in:

  • (A) Article 167.
  • (B) Article 170.
  • (C) Article 180.
  • (D) Article 190.
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

P

Priyanka Tomar • 35.28K Points
Coach English

70) Arrange them in correct order:
I saw that
P : but seeing my host in this mood
Q : I deemed it proper to take leave
R : as I had frequently done before
S : it had been my intention to pass the night there
The Proper sequence should be:

  • (A) QPSR
  • (B) QRPS
  • (C) SPQR
  • (D) SRPQ
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of AFCAT Department : 70 | Page : 7

Jump to

TAGs: AFCAT mcqs, important AFCAT mcqs, important AFCAT questions, AFCAT questions, mcq for AFCAT, important mcq for AFCAT, mcqs for AFCAT, mcq questions for AFCAT, mcq question for AFCAT, prepare online for AFCAT