35500+ Important MCQs for BANK CLERK

35500+ MCQs for BANK CLERK are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning BANK CLERK MCQ Questions.


Learn BANK CLERK MCQs with answers [Page 15 of Department 100]

S

Shivam • 8.86K Points
Tutor III Geography

141) Which one of the following is not a correct example of tropical cyclone?

  • (A) Tornadoes
  • (B) Typhoons
  • (C) Hurricanes
  • (D) Nor westers
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

S

Shivam • 8.86K Points
Tutor III Geography

142) Which of the following mountain range is located in India?

  • (A) Arakan yoma
  • (B) Sulaiman
  • (C) Salt range
  • (D) Pir Panjal
Correct Answer - Option (D)

Explanation :

Pir Panjal Range, mountain range in the northern Indian subcontinent. It is part of the western (Punjab) Himalayas, the western outlier of the vast Himalayas system.

S

Shivam • 8.86K Points
Tutor III Geography

143) Nine Degree Channel separates ________

  • (A) Car Nicobar and Great Nicobar
  • (B) Lakshadweep and Minicoy
  • (C) Little Andaman and Car Nicobar
  • (D) North Andaman and South Andaman
Correct Answer - Option (B)

Explanation :

Nine Degree Channel separates Lakshadweep and Minicoy. The Nine Degree Channel is a channel in the Indian Ocean between the Laccadive Islands of Kalpeni and Suheli Par, and Maliku Atoll. These two subgroups of islands, together with the Amindivi Subgroup, form the Indian Union Territory (UT) of Lakshadweep.

S

Shivam • 8.86K Points
Tutor III Geography

144) Badland topography is characteristic of

  • (A) Chambal valley
  • (B) Coastal area
  • (C) Sundarban delta
  • (D) Gulf of Kachchh
Correct Answer - Option (A)

Explanation :

Badland topography is characteristic of Chambal valley. Badland topography is a topography with deep vertical ravines due to vertical erosion caused by river. Rivers such as Chambal when flows through Malwa region makes headward or vertical erosion to cut deep ravines. These ravines were used by dacoits to hide from police.

S

Shivam • 8.86K Points
Tutor III Geography

146) How many islands are there in Lakshadweep?

  • (A) 17
  • (B) 27
  • (C) 36
  • (D) 47
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

Lakshadweep is a coral archipelago which consists 36 islands. Its capital is Kavaratti. It is a group of about 36 islands and has a total land area of 32 square kilometers which is scattered over 30,000 square miles of the Arabian Sea. Out of the 36 islands, only ten are inhabited and they are Andrott, Amini, Agatti, Bitra, Chetlat, Kadmat, Kalpeni, Kavaratti, Kiltan and Minicoy.

D

Deepak Sahoo • 10.78K Points
Tutor II Geography

147) The constellations of stars appear at different positions in the sky at different times during night mainly ________

  • (A) Because earth rotates about its axis
  • (B) Because earth revolves round the sun
  • (C) Because of optical illusion
  • (D) Because celestial bodies are changing their positions all the time
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

D

Deepak Sahoo • 10.78K Points
Tutor II Geography

150) Which planet is known as the Earth's Twin?

  • (A) Venus
  • (B) Mars
  • (C) Uranus
  • (D) Neptune
Correct Answer - Option (A)

Explanation :

Venus is sometimes called Earth's twin because Venus and Earth are almost the same size, have about the same mass (they weigh about the same), and have a very similar composition (are made of the same material). They are also neighboring planets. However, Venus and Earth are also very different. Venus has an atmosphere that is about 100 times thicker than Earth's and has surface temperatures that are extremely hot. Venus does not have life or water oceans like Earth does. Venus also rotates backwards compared to Earth and the other planets.

You are learning MCQ Questions of BANK CLERK Department : 100 | Page : 15

Jump to

TAGs: BANK CLERK mcqs, important BANK CLERK mcqs, important BANK CLERK questions, BANK CLERK questions, mcq for BANK CLERK, important mcq for BANK CLERK, mcqs for BANK CLERK, mcq questions for BANK CLERK, mcq question for BANK CLERK, prepare online for BANK CLERK