48000+ Important MCQs for SSC

48000+ MCQs for SSC are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning SSC MCQ Questions.


Learn SSC MCQs with answers [Page 18 of Department 71]

R

Rohan Raj • 6.53K Points
Tutor III Geography

171) The time required by moonlight to reach the earth is ________

  • (A) 2.3 sec
  • (B) 2 sec
  • (C) 1.3 sec
  • (D) 1 sec
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

Light travels through space at just over 186,000 miles per second. The moon is just under 250,000 miles from Earth, so light from the Moon's surface has to travel more than one second (about 1.3 seconds) to reach us.

R

Rohan Raj • 6.53K Points
Tutor III Geography

172) Comets moves around the

  • (A) Earth
  • (B) Venus
  • (C) Sun
  • (D) Jupiter
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

Comets go around the Sun in a highly elliptical orbit. They can spend hundreds and thousands of years out in the depths of the solar system before they return to Sun at their perihelion. Like all orbiting bodies, comets follow Kepler's Laws - the closer they are to the Sun, the faster they move.

R

Rohan Raj • 6.53K Points
Tutor III Geography

173) The planets are kept in motion in their respective orbits by ________

  • (A) Their great size and spherical shape
  • (B) The rotation and density
  • (C) Gravitation and centrifugal force
  • (D) Rotation of the sun on its axis
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

The planets are kept in motion in their respective orbits by Gravitation and centrifugal force. The Sun's gravity pulls on the planets, just as Earth's gravity pulls down anything that is not held up by some other force and keeps you and me on the ground.

R

Rohan Raj • 6.53K Points
Tutor III Geography

174) Which of the following celestial bodies bear, 'The Sea of Tranquility' and 'The Ocean of Storms' ?

  • (A) Mars
  • (B) Venus
  • (C) Moon
  • (D) Sun
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

There are three sides to the moon that are visible to us on earth: the near side of the moon, the western far side, and the eastern far side. The side of the moon that is the most valuable is the near side of the moon since it faces the earth at all times and contains four of the five largest seas/oceans on the moon. These seas/oceans are: The Ocean of Storms (Oceanus Procellarum) - 2568 km in diameter, The Sea of Cold (Mare Frigoris) - 1596 km in diameter, The Sea of Showers (Mare Imbrium) - 1123 km in diameter, The Sea of Fecundity (Mare Fecunditatis) - 909 km in diameter, The Sea of Tranquility (Mare Tranquillitatis) - 873 km in diameter.

R

Rohan Raj • 6.53K Points
Tutor III Geography

175) Who founded the word "Geography"?

  • (A) Ptolemy
  • (B) Eratosthenes
  • (C) Hicatus
  • (D) Herodotus
Correct Answer - Option (B)

Explanation :

Geography (from Greek: geographia, literally "earth description") is a field of science devoted to the study of the lands, features, inhabitants, and phenomena of the Earth and planets. The first person to use the word geography was Eratosthenes (276–194 BC).

R

Rohan Raj • 6.53K Points
Tutor III Geography

176) The Saturn rings were discovered by ________

  • (A) Copernicus
  • (B) Newton
  • (C) Galileo
  • (D) None of these
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

Galileo Galilei was the first to see Saturn's rings in 1610, although from his telescope they resembled handles or arms. It took Dutch astronomer Christiaan Huygens, who had a more powerful telescope, to propose that Saturn had a thin, flat ring.

R

Rohan Raj • 6.53K Points
Tutor III Geography

177) The same side of the moon always faces the Earth because ________

  • (A) Moon and the Earth have gravitational force
  • (B) Moon cannot change its position
  • (C) The period of rotation of the Moon on its axis and period of revolution around' the Earth is almost the same
  • (D) The period of rotation of the Moon is not equal to the period of rotation of the Earth
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

Only one side of the Moon is visible from Earth because the Moon rotates on its axis at the same rate that the Moon orbits the Earth – a situation known as synchronous rotation, or tidal locking. The Moon is directly illuminated by the Sun, and the cyclically varying viewing conditions cause the lunar phases.

R

Rohan Raj • 6.53K Points
Tutor III Geography

178) The orbits of planets around the Sun, or of satellites around the Earth, can be ________

  • (A) Circular and elliptic
  • (B) Circular and hyperbolic
  • (C) Elliptic and parabolic
  • (D) Parabolic and hyperbolic
Correct Answer - Option (A)

Explanation :

All the planets are satellites around the Sun. Almost every ship launched from Earth can be considered a satellite, as it is orbiting either the Earth or the Sun. Even though a space probe is going "out" from the Earth to Jupiter, it is still in orbit around the Sun, so it is still a satellite. It is certainly possible to set up a satellite so that it has a circular orbit (a circle is just an ellipse whose foci coincide). Gravity can only pull in the direction toward the planet.

R

Rohan Raj • 6.53K Points
Tutor III Geography

179) The light coming from stars gives the idea of their ________

  • (A) Size
  • (B) Rotational speed
  • (C) Mass
  • (D) Temperature
Correct Answer - Option (D)

Explanation :

The color and spectrum of starlight provide information about a star’s temperature.

Hot stars emit more blue light.

Cooler stars emit more red light.

The Wien’s displacement law helps determine a star's temperature based on its peak wavelength of emitted light.


Other options:

(A) Size → Determined using luminosity and distance.

(B) Rotational speed → Determined using Doppler shift in spectral lines.

(C) Mass → Determined using gravitational effects in binary star systems.

R

Rohan Raj • 6.53K Points
Tutor III Geography

180) Stars which appear single to the naked eye but are double stars when observed by a telescope, are known as ________

  • (A) Cosmic stars
  • (B) Quasars
  • (C) Binaries
  • (D) Novae and supernovae
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

Binary stars (or double stars) are star systems where two stars orbit around a common center of mass. They appear as a single point of light to the naked eye but can be resolved into two separate stars with a telescope.

(A) Cosmic stars → Not a specific astronomical term.

(B) Quasars → Extremely bright and distant objects powered by supermassive black holes.

(D) Novae and Supernovae → These are explosive events in a star's life cycle, not double stars.

You are learning MCQ Questions of SSC Department : 71 | Page : 18

Jump to

TAGs: SSC mcqs, important SSC mcqs, important SSC questions, SSC questions, mcq for SSC, important mcq for SSC, mcqs for SSC, mcq questions for SSC, mcq question for SSC, prepare online for SSC