Home
Exams
SSC MCQs
Page 11
48000+ Important MCQs for SSC
48000+ MCQs for SSC are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning SSC MCQ Questions.
Learn SSC MCQs with answers [Page 11 of Department 71]
101) Rahul’s mother is the only daughter of Monika’s father. How is Monika’s husband related to Rahul?
(A) Father
(B) Uncle
(C) Grandfather
(D) Brother
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
102) Who is the author of the autobiography ‘The Indian Struggle’?
(A) Subhash Chandra Bose
(B) Lala Lajpat Rai
(C) Jawahar Lal Nehru
(D) Maulana Abul Kalam Azad
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
103) ‘India wins Freedom’ is the autobiography of
(A) Syed Ahmed Khan
(B) Zakir Hussain
(C) Muhammad Ali
(D) Abul Kalam Azad
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
104) Where was Azad Hind Fauj set up?
(A) England
(B) Singapur
(C) Burma
(D) Japan
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
105) Rabindranath Tagore was awarded Noble Prize for his literary work named
(A) Rajtarangini
(B) Chokher Bali
(C) Geethanjali
(D) Ramayanam
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
106) At the time of Transfer of Power (1947), one of the following States possessed a well developed Congress Party Organization, which was
(A) Junagarh
(B) Mysore
(C) Awadh
(D) Hyderabad
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
107) The name of the periodical among the following published by Mahatma Gandhi during his stay in South Africa
(A) Africaner
(B) India Gazette
(C) Indian Opinion
(D) Navjivan
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
108) Provincial Autonomy was one of the important features of the Act of
(A) 1858
(B) 1909
(C) 1919
(D) 1935
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
109) Who of the following said, ‘Mahatma Gandhi, like fleeting phantom Raises dust but not the level’?
(A) V.D. Savarkar
(B) M.A. Jinnah
(C) B.R. Ambedkar
(D) None of these
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
110) Who was nominated President of the Indian National Congress after the resignation of Subhash Chandra Bose?
(A) Vallabhbhai Patel
(B) Pattabhi Sitaramaiyya
(C) Rajendra Prasad
(D) Abul Kalam Azad
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of SSC Department : 71 | Page : 11
Jump to Go
TAGs: SSC mcqs, important SSC mcqs, important SSC questions,
SSC questions, mcq for SSC, important mcq for SSC, mcqs for SSC, mcq questions for SSC, mcq question for SSC, prepare online for SSC