48000+ Important MCQs for SSC

48000+ MCQs for SSC are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning SSC MCQ Questions.


Learn SSC MCQs with answers [Page 12 of Department 71]

C

Chandani • 10.97K Points
Tutor II History

112) Who among the following laid the foundation of Rashtrakupta Empire?

  • (A) Amoghavarsha I
  • (B) Dantidurga
  • (C) Dhruva
  • (D) Krishna I
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

C

Chandani • 10.97K Points
Tutor II History

113) The two kingdoms established by the Indian in Indo-China included

  • (A) Svarnbhumi and Champa
  • (B) Srivijaya and Kamboja
  • (C) Champa and Srivijaya
  • (D) Chamba and Kamboja
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

C

Chandani • 10.97K Points
Tutor II History

114) The famous battle of Takkolam of South India was fought between

  • (A) Cholas and Pandyas
  • (B) Cholas and Hoyasals
  • (C) Cholas and Rashtrakutas
  • (D) Cholas and North Chalukyas
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

C

Chandani • 10.97K Points
Tutor II History

115) Which of the following was NOT one of the titles assumed by the Chola king Rajendra?

  • (A) Mudikonda
  • (B) Tyagasamudra
  • (C) Pandita Chola
  • (D) Gangikonda
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

C

Chandani • 10.97K Points
Tutor II History

117) Which one of the Chola Kings conquered Ceylon?

  • (A) Aditya I
  • (B) Rajadhiraj
  • (C) Vijayalaya
  • (D) Rajendra I
Correct Answer - Option (D)

Explanation :

Rajendra I was one of the most famous Chola emperors who expanded the Chola Empire to its greatest territorial extent. He is known for his military campaigns, particularly his conquest of Ceylon (modern-day Sri Lanka) and other territories. Rajendra I's reign marked the height of the Chola Empire's power and influence.

C

Chandani • 10.97K Points
Tutor II History

118) Which one among the following religions was patronised by Rashtrakutas?

  • (A) Vaishnavism
  • (B) Saivism
  • (C) Buddhism
  • (D) Jainism
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

C

Chandani • 10.97K Points
Tutor II History

119) Adi Shankaracharya established four mathas. These mathas situated at

  • (A) Badrinath, Dwarka, Puri, Sringeri
  • (B) Sringeri, Dwarka, Badrinath, Pryag
  • (C) Dwarka, Badrinath, Prayag, Sringeri
  • (D) Puri, Sringeri, Dwarka, Varanasi
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of SSC Department : 71 | Page : 12

Jump to

TAGs: SSC mcqs, important SSC mcqs, important SSC questions, SSC questions, mcq for SSC, important mcq for SSC, mcqs for SSC, mcq questions for SSC, mcq question for SSC, prepare online for SSC