Home
Exams
SSC MCQs
Page 14
48000+ Important MCQs for SSC
48000+ MCQs for SSC are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning SSC MCQ Questions.
Learn SSC MCQs with answers [Page 14 of Department 71]
131) The Constitution of India was adopted by the Constituent Assembly on-
(A) 26 January, 1950
(B) 26 January, 1949
(C) 26 November, 1949
(D) None
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
132) Poona pact held between ______
(A) Nehru and Ambedhkar
(B) Gandhi and Ambedhkar
(C) Malvai and Ambedhkar
(D) Gandhi and Ambedhkar
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
133) Which of the following metals is used in spacecraft to tolerate high temperatures?
(A) Fe
(B) Ti
(C) Ni
(D) Ag
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
134) On which day is National Youth Day made?
(A) 15 January
(B) 9 January
(C) 18 January
(D) 12 January
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
135) Which animal is protected under the Wildlife (Protection) Act, 1972?
(A) Porcupine
(B) Reindeer
(C) Bribe
(D) Squirrel
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
136) In what way are the particles responsible for spoiling the quality of air causing damage to vital organs of the body?
(A) 15.5
(B) 10.5
(C) 2.5
(D) 20.5
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
137) In Ecosystem the primary producer is
(A) Female
(B) male
(C) Plant
(D) Bacteria
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
138) What is the study of population called?
(A) Map art
(B) Human science
(C) Demography
(D) Biography
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
139) The proclamation of emergency must be approved by both the houses of parliament within _____ after the proclamation.
(A) 1 year
(B) 6 months
(C) 3 months
(D) 1 month
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
140) The Economic development depends on-
(A) Natural resources
(B) Capital formation
(C) Size of the market
(D) All of these
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of SSC Department : 71 | Page : 14
Jump to Go
TAGs: SSC mcqs, important SSC mcqs, important SSC questions,
SSC questions, mcq for SSC, important mcq for SSC, mcqs for SSC, mcq questions for SSC, mcq question for SSC, prepare online for SSC