Home
Exams
SSC MCQs
Page 13
48000+ Important MCQs for SSC
48000+ MCQs for SSC are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning SSC MCQ Questions.
Learn SSC MCQs with answers [Page 13 of Department 71]
121) Who was the Chola King to have conquered Bengal?
(A) Rajadhiraj
(B) Rajraja I
(C) Rajendra I
(D) Rajendra II
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
122) The famous Kailasha Temple, cut out of solid rock at Ellora, was built under the patronage of the
(A) Rashtrakutas
(B) Kadambas
(C) Pallavas
(D) Cholas
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
123) The seven pagodas of Mahabalipuram are a witness to the art patronized by the
(A) Cheras
(B) Cholas
(C) Pandyas
(D) Pallavas
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
124) Who among the following Chola rulers converted the Bay of Bengal into a Chola lake?
(A) Adhiraj
(B) Kulottung
(C) Rajaraja I
(D) Rajendra I
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
125) The Chola period is best known for which of the following?
(A) Growth of Tamil culture
(B) Trade with Ceylon
(C) War with the Rashtrakutas
(D) Gram Sabhas (Village Assemblies)
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
126) The famous Idol of Gomteshwar and famous jain temple is situated at
(A) Sravanbelgola
(B) Srirangapattam
(C) Mysore
(D) Hampi
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
127) The book 'The Wealth of Nation' was written by?
(A) George Orwell
(B) Adam Smith
(C) Karl Marx
(D) "Che" Guevara
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
128) Who started the first English newspaper in India?
(A) Bal Gangadhar Tilak
(B) Raja Rammohan Roy
(C) J. A. Hickey
(D) Lord William Bentinck
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
129) Naokhali is situated in—
(A) West Bengal
(B) Bangladesh
(C) Tripura
(D) Assam
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
130) The system of judicial review in in Indian constitution adopted from
(A) India
(B) Gemany
(C) U.K.
(D) U.S.A
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of SSC Department : 71 | Page : 13
Jump to Go
TAGs: SSC mcqs, important SSC mcqs, important SSC questions,
SSC questions, mcq for SSC, important mcq for SSC, mcqs for SSC, mcq questions for SSC, mcq question for SSC, prepare online for SSC