Home
Categories
History MCQs
Page 10
History MCQ Questions with answers
Here Important History MCQ questions are added which are frequently asked in almost all the examinations. You can check the correct answer of any question on clicking the show answer button or on option itself. The Correct answer will be displayed below. You can share any question with your friends on whatsapp by tapping whatsapp button.
Learn History mcqs in hindi here.
Learn History MCQs [Page 10
of Department 67]
91) Motilal Nehru and C.R. Das were the founders of a party known as the:
(A) Socialist Congress
(B) Swarajya Party
(C) Forward Bloc
(D) Gadar Party
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
92) Which of the following princely states did not accede to the Indian Union after independence?
(A) Jodhpur
(B) Kashmir
(C) Junagarh
(D) Hyderabad
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
93) Who among the following did Gandhiji regard as his political Guru?
(A) Gopal Krishna Gokhale
(B) Acharya Narendra Dev
(C) Dayanand Saraswati
(D) Mahadev Desai
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
94) Who presided over the first session of the Indian National Congress?
(A) Badruddin Tayyabji
(B) W.C. Banerjee
(C) Surendranath Banerjee
(D) A.O. Hume
Correct Answer - Option
(B)
Explanation:
Womesh Chandra Bannerjee
95) According to Dadabhai Naoroji Swaraj meant
(A) Complete independence
(B) Self government
(C) Economic independence
(D) Political independence
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
96) Which book was written by Dadabhai Naoroji on Indian poverty and economy under British rule ?
(A) Indian Economy under British Raj
(B) British Rule and Economic Drain of India
(C) Poverty and Un-British Rule in India
(D) Economic Drain and Poverty of India
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
97) Which was the reason of Bengal Partition of 1905
(A) Administrative convenience
(B) Curzon's whems
(C) To establish a muslim majoty by province
(D) To harm Congress movement
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
98) The first session of the Indian National Congress was shifted from Poona to Bombay almost at the eleventh hour because
(A) The leaders of the Bombay Presidency Association were against holding the first meeting of the Congress at Poona.
(B) The Bombay Governor agreed to A.O. Hume's proposal to act as First President of the Congress .
(C) Bombay as the capital of the presidency would help the conference attract more attention if it was held there.
(D) An outbreak of cholera in Poona forced the organizers of the Congress to shift its venue from Poona to Bombay
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
99) Which of the following papers was essentially the mouth-piece of the policies of liberals ?
(A) New India
(B) Leader
(C) Young India
(D) Free Press Journal
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
100) Who among the following, rejected the title of 'Knight hood' and refused to accept a position in the council of the Secretary of State for India?
(A) Motilal Nehru
(B) M.G. Ranade
(C) G.K. Gokhle
(D) B.G. Tilak
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of History Department : 67 | Page : 10
Jump to Go
Tags: History mcqs, important mcqs of History, History important History mcqs, mcqs on History, important mcqs on History, mcqs of History