History MCQ Questions with answers

Here Important History MCQ questions are added which are frequently asked in almost all the examinations. You can check the correct answer of any question on clicking the show answer button or on option itself. The Correct answer will be displayed below. You can share any question with your friends on whatsapp by tapping whatsapp button.

Learn History mcqs in hindi here.

Learn History MCQs [Page 6 of Department 67]

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach History

52) What was the land revenue at the time of Akbar?

  • (A) 1/2 of the average produce
  • (B) 1/3 of the average produce
  • (C) 1/4 of the average produce
  • (D) 1/5 of the average produce
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach History

54) The famous Battle of Plassey was fought during the reign of which of the following king?

  • (A) Shah Alam II
  • (B) Alamgir II
  • (C) Mohd. Shah Rangeela
  • (D) Ahmad Shah
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach History

55) Which of the following was the accountant general in the administartion of Shivaji?

  • (A) Majumdar
  • (B) Nyayadish
  • (C) Waqenavis
  • (D) Surnavis
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach History

56) Balaji Vishwanath got which of the following rights from the Mughal Emperor, Farrukh Siyar?
1) Recognition of Shahu as the Maratha king
2) Permission to collect Chauth from six Mughal provinces
3) Permission to collect sardeshmukhi from six Mughal provinces
Select the correct option from the codes given below:

  • (A) Only 2
  • (B) Only 1 & 3
  • (C) Only 1 & 2
  • (D) 1, 2 & 3
Correct Answer - Option (D)

Explanation:

Balaji Vishwanath got the following rights from the then Mughal Emperor, Farrukh Siyar:
1) Recognition of Shahu as the Maratha king
2) Permission to collect Chauth from six Mughal provinces
3) Permission to collect sardeshmukhi from six Mughal provinces

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach History

57) Which of the following was agriculture department under the Delhi Sultanate?

  • (A) Diwan-i-arz
  • (B) Diwan-i-Ishitaq
  • (C) Diwan-i-Khairat
  • (D) Diwan-i-Kohi
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach History

58) ‘Travels in India’ is the account of which of the following foreign travellers to India?

  • (A) Domingo Paes
  • (B) Nicolo Conti
  • (C) Tavernier
  • (D) Niccolao Manucci
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach History

59) After capturing Debal & Nirun, Muhammad-bin- Qasim marched towards which of the following?

  • (A) Rawar
  • (B) Multan
  • (C) Sehwan
  • (D) None of the above
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach History

60) Which of the following were the effects of Arab invasion in India?
1. It made way for Islam into India.
2. The Arabs learnt the art of administration, astronomy, music, painting, medicine and architecture from India.
3. The Arabs spread astronomy, Indian Philosophy, and numerals to Europe.
Select the correct option from codes given below:

  • (A) Only 1 & 2
  • (B) Only 2 & 3
  • (C) Only 1 & 3
  • (D) 1, 2 & 3
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of History Department : 67 | Page : 6

Jump to

Tags: History mcqs, important mcqs of History, History important History mcqs, mcqs on History, important mcqs on History, mcqs of History

Attempt 700+ Quizzes on History

Download our easy to use, user friendly Android App from Play Store. And learn MCQs with one click.

Image