History MCQ Questions with answers

Here Important History MCQ questions are added which are frequently asked in almost all the examinations. You can check the correct answer of any question on clicking the show answer button or on option itself. The Correct answer will be displayed below. You can share any question with your friends on whatsapp by tapping whatsapp button.

Learn History mcqs in hindi here.

Learn History MCQs [Page 7 of Department 67]

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach History

61) During which of the following period Muhammad Ghori led an expedition against Multan?

  • (A) 1075 CE to 1078 CE
  • (B) 1200 CE to 1208 CE
  • (C) 1180 CE to 1188 CE
  • (D) 1175 CE to 1178 CE
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach History

63) Which Sultan of Mamluk Dynasty was in power for longest period?

  • (A) Bahram Shah
  • (B) Iltutmish
  • (C) Balban
  • (D) Nasiruddin Mahmud
Correct Answer - Option (B)

Explanation:

Iltutmish was in power from 1211 to 1236 (25 years); Balban was in power from 1266 to 1287 (21 years); while Nasiruddin Mahmud ruled from 1246 to 1266 (20 years). These were three longest serving Mamluk sultans of Delhi Sultanate.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach History

64) Which of the following reversed Jalaluddin’s policy of tolerance?

  • (A) Alauddin Khalji
  • (B) Mubarak Shah
  • (C) Khusrau Shah
  • (D) None of the above
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach History

65) Who founded the Tughlaq dynasty?

  • (A) Ghiyaddin Tughlaq Shah II
  • (B) Firoz Shah Tughlaq
  • (C) Ghiyasuddin Tughlaq
  • (D) Mohammad Bin Tughlaq
Correct Answer - Option (C)

Explanation:

The Tughlaq dynasty was a Muslim dynasty of Turko-Indian origin, which ruled over the Delhi sultanate in medieval India. Ghiyasuddin Tughlaq is considered to be the founder of the Tughlaq dynasty. He was the first Sultan to take the title of Ghazi/ Slayer of Infidels.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach History

66) Which of the following statements are correct regarding Krishna Deva Raya?
1. He was a great commander and an efficient administrator.
2. He decisively defeated the Muslim army in the battle of Diwani.
Select the correct option from the codes given below:

  • (A) Only 1
  • (B) Only 2
  • (C) Both 1 & 2
  • (D) Neither 1 & 2
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach History

67) Manucharitam and Harikathasaram were the works of which of the following ‘Ashta diggajas’ of Krishna Deva Raya’s court?

  • (A) Allasani Peddanna
  • (B) Pingali Suranna
  • (C) Tenali Ramakrishna
  • (D) None of the above
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach History

68) Which one of the following party was founded by Subhash Chandra Bose?

  • (A) Forward Block
  • (B) Revolutionary Army
  • (C) Azad Hind Sena
  • (D) Abhinav Bharat
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach History

69) Which one of the following papers was edited by Gandhiji in South Africa?

  • (A) Indian Mirror
  • (B) Young India
  • (C) Harijan
  • (D) Indian Opinion
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach History

70) General Dyer, who was responsible for Jallianwalan Bagh massacre, was shot dead by?

  • (A) Amritsar
  • (B) Udham Singh
  • (C) Vir Savarkar
  • (D) Hasrat Mohini
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of History Department : 67 | Page : 7

Jump to

Tags: History mcqs, important mcqs of History, History important History mcqs, mcqs on History, important mcqs on History, mcqs of History

Attempt 700+ Quizzes on History

Download our easy to use, user friendly Android App from Play Store. And learn MCQs with one click.

Image