History MCQ Questions with answers

Here Important History MCQ questions are added which are frequently asked in almost all the examinations. You can check the correct answer of any question on clicking the show answer button or on option itself. The Correct answer will be displayed below. You can share any question with your friends on whatsapp by tapping whatsapp button.

Learn History mcqs in hindi here.

Learn History MCQs [Page 4 of Department 67]

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach History

31) The Qutub Minar was completed by the famous ruler ______:

  • (A) Alauddin Khilji
  • (B) Firoz Shah Tughlaq
  • (C) Qutub-ud-din Aibak
  • (D) Iltutmish
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach History

33) Who succeeded Guru Nanak?

  • (A) Guru Hargobind
  • (B) Guru Arjan
  • (C) Guru Angad
  • (D) Guru Ramdas
Correct Answer - Option (C)

Explanation:

Guru Angad (31 March, 1504 – 28 March, 1552) was the second of the ten Sikh Gurus. He popularized the present form of the Gurumukhi script which became the medium of writing the Punjabi language in which the hymns of the Gurus are expressed.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach History

34) Who abolished Jizya Tax?

  • (A) Aurangzeb
  • (B) Humayun
  • (C) Jahangir
  • (D) Akbar
Correct Answer - Option (D)

Explanation:

Jizya was abolished by the third Mughal emperor Akbar, in 1564. It was finally abolished during his reign in 1579. However, Aurangzeb, the sixth Mughal emperor, re-introduced and levied jizya on non-Muslims in 1679. His goal was to promote Islam and weaken the Hindu religion.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach History

35) The first Sultan of Delhi to issue regular currency and declare Delhi as the capital of his empire was _____:

  • (A) Qutbuddin Aibak
  • (B) Alam Shah
  • (C) Iltutmish
  • (D) Balban
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach History

36) Who was the first Vijayanagar ruler to wrest the important fort of Goa from the Bahamanis?

  • (A) Reva RayaII
  • (B) Harihara II
  • (C) Harihara I
  • (D) Bukka I
Correct Answer - Option (B)

Explanation:

Harihara II (1377-1406) succeeded in thwarting the Bahmani-Warangal combine and wrested Belgaum and Goa in the west from the Bahmani kingdom in 1380. He wrested the Konkan from Bahamanis, thereby gaining control of the west Deccan coast all the way north to Chaul, source of rich revenues from trade.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach History

37) In which among the following King’s reign Persian traveller Abdur Razzaq came to India?

  • (A) Krishna Rai II
  • (B) Krishna Dev Rai I
  • (C) Dev Rai II
  • (D) Dev Rai I
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach History

38) Which Sultan of Mamluk Dynasty was in power for longest period?

  • (A) Bahram Shah
  • (B) Iltutmish
  • (C) Balban
  • (D) Nasiruddin Mahmud
Correct Answer - Option (B)

Explanation:

Iltutmish was in power from 1211 to 1236 (25 years); Balban was in power from 1266 to 1287 (21 years); while Nasiruddin Mahmud ruled from 1246 to 1266 (20 years). These were three longest serving Mamluk sultans of Delhi Sultanate.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach History

39) Masud I was the son of which of the following kings?

  • (A) Baha-ud-Dawlah Ali
  • (B) Subuktagin
  • (C) Mahmud of Ghazni
  • (D) Alaptagin
Correct Answer - Option (C)

Explanation:

Masud I was the sultan of the Ghaznavid Empire from 1030 A.D. to 1040 A.D. He was the son of Mahmud of Ghazni. He rose to power by seizing the Ghaznavid throne from his younger twin Mohammad.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach History

40) Mahmud captured Lahore after dispossessing which of the following rulers?

  • (A) Trilochanapala
  • (B) Anandapala
  • (C) Mahendrapala
  • (D) Rajyapala
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of History Department : 67 | Page : 4

Jump to

Tags: History mcqs, important mcqs of History, History important History mcqs, mcqs on History, important mcqs on History, mcqs of History

Attempt 700+ Quizzes on History

Download our easy to use, user friendly Android App from Play Store. And learn MCQs with one click.

Image