Home
Categories
History MCQs
Page 9
History MCQ Questions with answers
Here Important History MCQ questions are added which are frequently asked in almost all the examinations. You can check the correct answer of any question on clicking the show answer button or on option itself. The Correct answer will be displayed below. You can share any question with your friends on whatsapp by tapping whatsapp button.
Learn History mcqs in hindi here.
Learn History MCQs [Page 9
of Department 67]
81) Name the Political Guru' of Mahatma Gandhi.
(A) Lala Lajpat Rai
(B) Aurobindo Ghosh
(C) Bal Gangadhar Tilak
(D) Gopalakrishna Gokhale
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
82) The Indian National Congress had its first meeting in the city of
(A) Allahabad
(B) Ahmedabad
(C) Bombay
(D) Calcutta
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
83) Begum Hazrat Mahal led the 1857 revolt from:
(A) Allahabad
(B) Benares
(C) Kanpur
(D) Lucknow
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
84) Champaran Satyagraha was related to
(A) Fresh assessment of land
(B) Plague
(C) Mill-owners
(D) Indigo
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
85) Who among the following implemented the Doctrine of Lapse?
(A) Lord Rippon
(B) Lord Hastings
(C) Lord Dalhousie
(D) Lord Canning
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
86) Who of the following attended all the Three Round Table Conferences?
(A) B.R. Ambedkar
(B) M.M.Malavia
(C) Vallabhbhai Patel
(D) Gandhiji
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
87) The call of "Back to the Vedas” was given by:
(A) Raja Ram Mohan Roy
(B) Aurobindo Ghosh
(C) Swami Dayanand Saraswati
(D) Swami Vivekananda
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
88) When was the All India Women's Conference founded
(A) 1925
(B) 1924
(C) 1927
(D) 1926
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
89) The Kuka movement started in mid- Nineteenth century in
(A) Madhya Bharat
(B) Bengal
(C) Maharashtra
(D) Western Punjab
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
90) Which of the following can be considered as the most useful and outstanding reforms made by Lord Curzon, especially in respect of the people living in the undivided province of Punjab?
(A) Agricultural Reforms
(B) Industrial Reforms
(C) Police Reforms
(D) Educational Reforms
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of History Department : 67 | Page : 9
Jump to Go
Tags: History mcqs, important mcqs of History, History important History mcqs, mcqs on History, important mcqs on History, mcqs of History