Home
Categories
History MCQs
Page 5
History MCQ Questions with answers
Here Important History MCQ questions are added which are frequently asked in almost all the examinations. You can check the correct answer of any question on clicking the show answer button or on option itself. The Correct answer will be displayed below. You can share any question with your friends on whatsapp by tapping whatsapp button.
Learn History mcqs in hindi here.
Learn History MCQs [Page 5
of Department 67]
41) With reference to Sultanate era, the terms amil, karkun and mutasarrif stand for__:
(A) Assistant of army official
(B) Army soldier
(C) Revenue administrator
(D) Clerks of revenue department
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
42) Which of the following is a very important source for the history of the Saiyid and Lodi Sultans?
(A) Tarikh-i-Frishta
(B) Ain-i-Akbari
(C) Tahkik-i-Hind
(D) Tabaqat-i-Akbari
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
43) Which statement about Amir Khusrau is not true?
(A) He wrote poetry in Hindi and Urdu
(B) He was a great historian
(C) He was a great poet
(D) He worked for the Hindu-Muslim Unity
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
44) What was not the most important feature of land revenue system of Akbar?
(A) Fixation of rates
(B) Collection of land revenue directly at the central treasury
(C) Collection of land revenue based on accurate measurement of land
(D) Collection of land revenue in kind or cash
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
45) Who among the following built Agra fort?
(A) Jahangir
(B) Akbar
(C) Shah Jahan
(D) Babur
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
46) Who discovered the sea-route from Europe to India?
(A) Vasco-da-Gama
(B) Magellan
(C) Marco Polo
(D) Christopher Columbus
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
47) Consider the following pairs:
1. Battle of Haldighati – Maharana Pratap and Akbar.
2. Second battle of Panipat – Sher Shah Suri and Humayun.
3. Battle of Chausa – Babur and Rana Sanga.
Which of the above is/are correct?
(A) 1 Only
(B) 1, 2 & 3
(C) 2 & 3 Only
(D) 1 & 2 Only
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
48) Which of the following received political favour, lucrative appointments and material comforts?
(A) Chisti Order
(B) Firdausia Sufis
(C) Suhrawardi Sufis
(D) None of the above
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
49) Which of the following saints founded the Sabiri branch of Chisti order?
(A) Salim Chishti
(B) Muhibbullah Allahabadi
(C) Abdul Quddus Gangohi
(D) Makhdurn Alauddin Ali
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
50) Which of the following tried to bring about moderation between Islamic law and the concept of wahdat-ul wujud?
(A) Shaikh Hasan
(B) Shihabuddin Suhrawardi
(C) Saba Dawud Khaki Suhrawardi
(D) Nizamuddin Firdausi
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of History Department : 67 | Page : 5
Jump to Go
Tags: History mcqs, important mcqs of History, History important History mcqs, mcqs on History, important mcqs on History, mcqs of History