History MCQ Questions with answers

Here Important History MCQ questions are added which are frequently asked in almost all the examinations. You can check the correct answer of any question on clicking the show answer button or on option itself. The Correct answer will be displayed below. You can share any question with your friends on whatsapp by tapping whatsapp button.

Learn History mcqs in hindi here.

Learn History MCQs [Page 8 of Department 67]

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach History

71) Who was the first Indian Governor General of Independent India?

  • (A) Lord Mountbatten
  • (B) A. Kriplani
  • (C) C. Rajagopalachari
  • (D) Rajendra Prasad
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach History

72) Which of the following was not advocated by Mahatma Gandhi?

  • (A) Dignity of Labour
  • (B) Village Panchayat
  • (C) Heavy Industries
  • (D) Prohibition
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach History

73) One of the following was not associated with the Gadar party?

  • (A) Sohan Singh Bhakna
  • (B) Mohammad Barkatullah
  • (C) Baba Gurdit Singh
  • (D) Lala Hardayal
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach History

74) Who was the first Indian to be elected as a Member of the British House of Commons?

  • (A) Jayaprakash Narayan
  • (B) Dada Bhai Naoroji
  • (C) Ram Manohar Lohia
  • (D) Sarojini Naidu
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach History

75) Swaraj is may Birth Right and I shall have it. This was advocated by

  • (A) Lala Lajpat Rai
  • (B) Lokmanya Tilak
  • (C) Sardar patel
  • (D) Mahatma Gandhi
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach History

77) Name three important forms of Satyagraha.

  • (A) Non-cooperation, revolution and referendum
  • (B) Non-cooperation, civil disobedience and boycott
  • (C) Revolution, plebiscite and boycott
  • (D) Boycott, civil disobedience and rebellion
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach History

78) Permanent Settlement of Bengal was done by British Governor General:

  • (A) Lord Warren Hastings
  • (B) Lord Wellesley
  • (C) Lord Minto
  • (D) Lord Cornwallis
Correct Answer - Option (D)

Explanation:

The Permanent Settlement of Bengal was introduced by the British in 1793 during the tenure of Lord Cornwallis, the Governor-General of India.

  • This system fixed the land revenue permanently and made zamindars (landowners) the owners of the land in exchange for a fixed revenue to the British.
  • It was intended to create a stable revenue system and encourage agricultural productivity but had mixed effects on peasants.

Why other options are incorrect:

  • (A) Lord Warren Hastings – Served earlier (1773–1785) and introduced judicial and administrative reforms but not Permanent Settlement.
  • (B) Lord Wellesley – Governor-General from 1798 to 1805, known for expansionist policies.
  • (C) Lord Minto – Governor-General in the early 19th century, known for reforms but not Permanent Settlement.

So, the Permanent Settlement of Bengal was done by Lord Cornwallis.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach History

80) On April 12, 1944 Subhash Chandra Bose hoisted the INA Flag in a town. In which State/Union Territory is that town now?

  • (A) Andaman and Nicobar Islands
  • (B) Tripura
  • (C) Manipur
  • (D) Mizoram
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of History Department : 67 | Page : 8

Jump to

Tags: History mcqs, important mcqs of History, History important History mcqs, mcqs on History, important mcqs on History, mcqs of History

Attempt 700+ Quizzes on History

Download our easy to use, user friendly Android App from Play Store. And learn MCQs with one click.

Image