History MCQ Questions with answers

Here Important History MCQ questions are added which are frequently asked in almost all the examinations. You can check the correct answer of any question on clicking the show answer button or on option itself. The Correct answer will be displayed below. You can share any question with your friends on whatsapp by tapping whatsapp button.

Learn History mcqs in hindi here.

Learn History MCQs [Page 2 of Department 67]

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach History

11) Which among the following were the provisions of the University Act of 1904?
1. Control of Government over universities has increased
2. Nominated members were increased in Senates and Syndicates by reducing elected members
3. Inspection of colleges was conducted
4. Only the Government could grant permission for establishing new universities
Choose the correct option from the codes given below :

  • (A) 1 & 2
  • (B) 1, 2 & 3
  • (C) 2, 3 & 4
  • (D) 1, 2, 3 & 4
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach History

12) Who of the following was the viceroy of India when the Communal Award was announced?

  • (A) Lord Linlithgow
  • (B) Lord Irwin
  • (C) Lord Ripon
  • (D) Lord Willingdon
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach History

13) Which of the following act was passed to nullify the shortcomings of the Regulating Act of 1773?

  • (A) Charter Act of 1813
  • (B) Indian Council Act of 1784
  • (C) Act V of 1834
  • (D) Judicature Act of 1781
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach History

14) The first session of the Indian National Congress was held in which of the following places?

  • (A) Bombay
  • (B) Poona
  • (C) Madras
  • (D) Calcutta
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach History

15) Who of the following said, “On bended knees, I asked for bread and received a stone instead”?

  • (A) S.N. Banerjee
  • (B) B.V. Patel
  • (C) C.R. Das
  • (D) M.K. Gandhi
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach History

16) Who among the following is known as the Ali brothers?
1. Mohammad Ali Jauhar
2. Mohammad Ali Jinnah
3. Shaukat Ali
4. Syed Ali
Choose the correct option from the codes given below:

  • (A) 1 & 3
  • (B) 1 & 4
  • (C) 2 & 3
  • (D) 1, 3 & 4
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach History

17) Which among the following organization was established to oppose the social reform movements of Brahmo Samaj?

  • (A) Sangat Sabha
  • (B) Tattobodhini Sabha
  • (C) Atmiya Sabha
  • (D) Dharma Sabha
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach History

18) Which among the following rulers of the Chola Empire conquered the Maldives during his regime ?

  • (A) Vikrama Chola
  • (B) Kulothunga Chola I
  • (C) Rajendra Chola
  • (D) Raja Raja Chola I
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach History

19) Ibn Battuta, the famous Muslim explorer who came to India during regime of Mohammad Bin Tughlaq, belonged to which country ?

  • (A) Iran
  • (B) Iraq
  • (C) Morocco
  • (D) Afghanistan
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of History Department : 67 | Page : 2

Jump to

Tags: History mcqs, important mcqs of History, History important History mcqs, mcqs on History, important mcqs on History, mcqs of History

Attempt 700+ Quizzes on History

Download our easy to use, user friendly Android App from Play Store. And learn MCQs with one click.

Image