Home
Categories
Reasoning MCQs
Page 1
Reasoning MCQ Questions with answers
Here Important Reasoning MCQ questions are added which are frequently asked in almost all the examinations. You can check the correct answer of any question on clicking the show answer button or on option itself. The Correct answer will be displayed below. You can share any question with your friends on whatsapp by tapping whatsapp button.
Learn Reasoning mcqs in hindi here.
Learn Reasoning MCQs [Page 1
of Department 40]
1) Complete the series....
CAT, FDW, IGZ, ?
(A) LJC
(B) KJA
(C) LHD
(D) KTC
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
2) Complete the series....
LXF, MTJ, NPN, OLR, ?
(A) PPV
(B) PHV
(C) PIU
(D) PJW
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
3) Direction: The number of letters skipped in between two adjacent letters in this series increases by multiples of 2. Which of the following series does not observe the rule given above?
(A) HKPWF
(B) JMRYG
(C) EHMTC
(D) ADIPY
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
4) Complete the series....
121, 144, 289, 324, 529, 576, ?
(A) 900
(B) 841
(C) 961
(D) 729
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
5) Direction: Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letters series shall complete . a _ ca _ ca _ caa _
(A) caac
(B) caca
(C) ccca
(D) cacc
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
6) A boy meets a girl in the party who introduces herself as the daughter of his grandfather’s daughter’s brother. How is the boy related to the girl?
(A) uncle
(B) brother
(C) sister
(D) brother-in-law
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
7) Pointing to a photograph, Vipul said "She is the daughter of my grandfather's only son." How is Vipul related to the girl in the photograph ?
(A) Father
(B) Brother
(C) Cousin
(D) None of these
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
8) Pointing to a woman, Naman said, "She is the daughter of the only child of my grandmother." How is the woman related to Naman?
(A) Cousin
(B) Niece
(C) Sister
(D) Data inadequate
Correct Answer - Option
(C)
Explanation:
Only child of Naman’s grandmother—Naman’s father/mother. Daughter of Naman’s father/mother—Naman’s sister.
9) Ramesh has brother Suresh. Ramesh is the son of Gopal. Govind is Gopal’s father. How is Suresh related to Govind?
(A) Son
(B) Brother
(C) Grand father
(D) Grandson
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
10) Pointing to a man in a photograph. Asha said. "His mothers only daughter is my mother." How is Asha related to that man ?
(A) Niece
(B) Nephew
(C) Sister
(D) Wife
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of Reasoning Department : 40 | Page : 1
Jump to Go
Tags: Reasoning mcqs, important mcqs of Reasoning, Reasoning important Reasoning mcqs, mcqs on Reasoning, important mcqs on Reasoning, mcqs of Reasoning