Reasoning MCQ Questions with answers

Here Important Reasoning MCQ questions are added which are frequently asked in almost all the examinations. You can check the correct answer of any question on clicking the show answer button or on option itself. The Correct answer will be displayed below. You can share any question with your friends on whatsapp by tapping whatsapp button.

Learn Reasoning mcqs in hindi here.

Learn Reasoning MCQs [Page 2 of Department 6]

S

Shivam • 8.86K Points
Tutor III Reasoning

12) In certain code language, ‘total flooring area with wood’ is written as ‘pa da te ro hi‘, ‘marble cost in total’. is written as ‘co hi ni zo’, ‘Marble with tiles’ is written as ‘te zo ga’, ‘wood tiles cost much‘ is written as ‘ga cha da ni’, ‘ square area’ is written as ‘ro su’.

Which of the following is represented by the code ‘da ni cha’

  • (A) wood cost much
  • (B) wood flooring area
  • (C) much flooring wood
  • (D) wood much areas
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

S

Shivam • 8.86K Points
Tutor III Reasoning

13) In certain code language, ‘total flooring area with wood’ is written as ‘pa da te ro hi‘, ‘marble cost in total’. is written as ‘co hi ni zo’, ‘Marble with tiles’ is written as ‘te zo ga’, ‘wood tiles cost much‘ is written as ‘ga cha da ni’, ‘ square area’ is written as ‘ro su’.

Which of the following is the possible code for ‘wood door in cost’?

  • (A) su da ni co
  • (B) mo ga ni co
  • (C) su ga re mo
  • (D) mo co da ni
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

S

Shivam • 8.86K Points
Tutor III Reasoning

14) In certain code language, ‘total flooring area with wood’ is written as ‘pa da te ro hi‘, ‘marble cost in total’. is written as ‘co hi ni zo’, ‘Marble with tiles’ is written as ‘te zo ga’, ‘wood tiles cost much‘ is written as ‘ga cha da ni’, ‘ square area’ is written as ‘ro su’.

Which of the following does ‘ga’ stands for?

  • (A) cost
  • (B) much
  • (C) tiles
  • (D) wood
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

S

Shivam • 8.86K Points
Tutor III Reasoning

15) In certain code language, ‘total flooring area with wood‘ is written as ‘pa da te ro hi’, ‘marble cost in total’. is written as ‘co hi ni zo’, ‘Marble with tiles’ is written as ‘te zo ga’, ‘wood tiles cost much’ is written as ‘ga cha da ni’, ‘ square area’ is written as ‘ro su’.

What is the code for ‘flooring’ in the given code language?

  • (A) hi
  • (B) pa
  • (C) da
  • (D) te
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

S

Shivam • 8.86K Points
Tutor III Reasoning

16) Pointing to a woman,Rani said, “This woman is my sister’s father’s son-in-law’s wife.” How is the woman related to Rani?

  • (A) Mother
  • (B) Sister
  • (C) Wife
  • (D) Aunt
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

S

Shivam • 8.86K Points
Tutor III Reasoning

17) Rahul is older than Sachin but not as old as Krishna. Jai is older than Vijay but not as old as Sachin Who among them is the oldest?

  • (A) Rahul
  • (B) sachin
  • (C) Krishna
  • (D) Jai
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

S

Shivam • 8.86K Points
Tutor III Reasoning

18) Radhe walks 20 m towards North. She turns right and then walks 30 m. Again, she turns right and walks 35 m, then she turns left and walks 15 m, then she turns left and walks 15 m before moving left and walking 15m. How far is she from the starting point and in which direction?

  • (A) 30 m towards East
  • (B) 20 m towards North
  • (C) 25 m towards West
  • (D) 30 m towards West
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

S

Shivam • 8.86K Points
Tutor III Reasoning

20) In a certain code language “ZIP” is written as “742” and “CODE” is written “1356” And “ADE” is written as “856” How will ZODIAC be written in that code language ?

  • (A) 735842
  • (B) 735481
  • (C) 732548
  • (D) 735248
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of Reasoning Department : 6 | Page : 2

Jump to

Tags: Reasoning mcqs, important mcqs of Reasoning, Reasoning important Reasoning mcqs, mcqs on Reasoning, important mcqs on Reasoning, mcqs of Reasoning

Attempt 600+ Quizzes on Reasoning

Download our easy to use, user friendly Android App from Play Store. And learn MCQs with one click.

Image