Reasoning MCQ Questions with answers

Here Important Reasoning MCQ questions are added which are frequently asked in almost all the examinations. You can check the correct answer of any question on clicking the show answer button or on option itself. The Correct answer will be displayed below. You can share any question with your friends on whatsapp by tapping whatsapp button.

Learn Reasoning mcqs in hindi here.

Learn Reasoning MCQs [Page 8 of Department 6]

D

Deepika • 5.98K Points
Tutor III Reasoning

72) What should come in place of question mark (?) in the following number series?
4, 3, 4, 7, 15, ?

  • (A) 30.5
  • (B) 52
  • (C) 38.5
  • (D) 40
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

D

Deepika • 5.98K Points
Tutor III Reasoning

73) What should come in place of question mark (?) in the following number series?

7 , 5 , 7 , 17 , 63 , ?

  • (A) 258
  • (B) 309
  • (C) 888
  • (D) 408
Correct Answer - Option (B)

Explanation:

7x1-2, 5x2-3, 7x3-4, same way we can find the value.

D

Deepika • 5.98K Points
Tutor III Reasoning

74) What should come in place of question mark (?) in the following number series?
11 14 19 28 43 ?

  • (A) 58
  • (B) 52
  • (C) 55
  • (D) 66
Correct Answer - Option (D)

Explanation:

In this question, the difference between two consecutive number is basically odd number starting from 3 and there is a skip of numbers as soon as we move towards the end of the series .

In first gap, 3
In second group 5 , skip 0
In third gap 9, skip 1----- that is 7
In fourth gap 15 ,skip 2 ---11,13
Similarly
In fifth gap skip 3 -----17,19,21
So the number will be 23 + previous number

23+43 = 66

D

Deepika • 5.98K Points
Tutor III Reasoning

75) What should come in place of question mark (?) in the following number series?
2 , 60 , 10 , 120 , 30 , ?

  • (A) 420
  • (B) 540
  • (C) 210
  • (D) 320
Correct Answer - Option (C)

Explanation:

1³+1 =2,
4³-4 = 60,
2³ +2 = 10,

D

Deepika • 5.98K Points
Tutor III Reasoning

76) What should come in place of question mark (?) in the following number series?
23 , 50 , 108 , 232 , 492 , ?

  • (A) 1028
  • (B) 1024
  • (C) 1020
  • (D) 1032
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

D

Deepika • 5.98K Points
Tutor III Reasoning

77) What should come in place of question mark (?) in the following number series?
3 , 14 , 50 , ? , 1534 , 10747

  • (A) 356
  • (B) 221
  • (C) 453
  • (D) 257
Correct Answer - Option (D)

Explanation:

3 × 3 + 5 = 14,
14 ×4 – 6= 50,
50 × 5 + 7 = 257,
257 × 6 – 8 = 1534,
1534 × 7 + 9 = 10747

D

Deepika • 5.98K Points
Tutor III Reasoning

78) What should come in place of question mark (?) in the following number series?
543 668 704 1047 ? 1840

  • (A) 1121
  • (B) 2035
  • (C) 1111
  • (D) 456
Correct Answer - Option (C)

Explanation:

5³ , 6², 7³

D

Deepika • 5.98K Points
Tutor III Reasoning

79) What should come in place of question mark (?) in the following number series
71 , 78 , 149 , 227 , 376 , 603 , ?

  • (A) 779
  • (B) 879
  • (C) 980
  • (D) 979
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

D

Deepika • 5.98K Points
Tutor III Reasoning

80) What should come in place of question mark (?) in the following number series
88 , 44 , ? , 165 , 577.5 , 2598.75

  • (A) 78
  • (B) 66
  • (C) 85
  • (D) 68
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of Reasoning Department : 6 | Page : 8

Jump to

Tags: Reasoning mcqs, important mcqs of Reasoning, Reasoning important Reasoning mcqs, mcqs on Reasoning, important mcqs on Reasoning, mcqs of Reasoning

Attempt 600+ Quizzes on Reasoning

Download our easy to use, user friendly Android App from Play Store. And learn MCQs with one click.

Image