Home
Categories
Reasoning MCQs
Page 5
Reasoning MCQ Questions with answers
Here Important Reasoning MCQ questions are added which are frequently asked in almost all the examinations. You can check the correct answer of any question on clicking the show answer button or on option itself. The Correct answer will be displayed below. You can share any question with your friends on whatsapp by tapping whatsapp button.
Learn Reasoning mcqs in hindi here.
Learn Reasoning MCQs [Page 5
of Department 6]
41) select the word which cannot be formed using the letters of the given word:
PERAMBULATOR
(A) RAMPANT
(B) LABOUR
(C) MARBLE
(D) RAMBLE
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
42) complete the series:
3, 17, 45, 87, __?
(A) 123
(B) 183
(C) 143
(D) 153
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
43) complete the series
AZWD, CXUF,__?__ GTQJ
(A) EVSH
(B) EVPI
(C) EUSH
(D) EUTH
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
44) X is sister of Y. Y is brother of Z. Z is husband of P. O is father of Y. How is P related to O?
(A) Sister
(B) Daughter-in-law
(C) Daughter
(D) Uncle
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
45) Which numbers complete the series?
3 , 1 , 5 , 3 , 5 , 9 , _ , _ , 11
(A) 8, 7
(B) 7, 7
(C) 6,6
(D) 7, 6
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
46) Which one of the following responses would be a meaningful order of the following?
1. estimate 2. Contract 3. concept
4. plan 5. execute
(A) 3, 4, 1, 2, 5
(B) 1, 4, 3, 5, 2
(C) 5, 2, 4, 3, 1
(D) 3, 1, 2, 4, 5
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
47) If 678 = 83, 476 = 75 and 567 = 80, what is 369 = ?
(A) 40
(B) 72
(C) 99
(D) 18
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
48) Grouping of words are given. Choose the next words in the series from the given options.
AFGHAN, INDEFINITLY, SYNOPSIS,
STUPENDOUS, BURST
(A) GLACIAL
(B) HIJACKER
(C) COMPANION
(D) RESCRIPT
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
49) In a certain language GAMBLE is coded as FBLCKF, how is FLOWER coded in that code?
(A) GMPVDS
(B) EMNXDS
(C) EKNVDQ
(D) GKPVFQ
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
50) If BHASHA is coded as 154754, BRAIN is coded as 13408, AHINSA will be coded as
(A) 450847
(B) 450874
(C) 458074
(D) 405847
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of Reasoning Department : 6 | Page : 5
Jump to Go
Tags: Reasoning mcqs, important mcqs of Reasoning, Reasoning important Reasoning mcqs, mcqs on Reasoning, important mcqs on Reasoning, mcqs of Reasoning