Reasoning MCQ Questions with answers

Here Important Reasoning MCQ questions are added which are frequently asked in almost all the examinations. You can check the correct answer of any question on clicking the show answer button or on option itself. The Correct answer will be displayed below. You can share any question with your friends on whatsapp by tapping whatsapp button.

Learn Reasoning mcqs in hindi here.

Learn Reasoning MCQs [Page 4 of Department 5]

M

Mr. Dubey • 100.64K Points
Coach Reasoning

31) In a certain code language, “DOMAIN” is written as “563471” and “TIRED” is written as “27895”. How is “TENDER” written in that code language?

  • (A) 267589
  • (B) 293598
  • (C) 291598
  • (D) 291589
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.64K Points
Coach Reasoning

32) In the following series if the alternate letters are deleted and then if the numbers starts counting from C, which will be the fourth letter from right in the new series? - ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

  • (A) R
  • (B) P
  • (C) V
  • (D) T
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

G

Gopal Sharma • 38.32K Points
Coach Reasoning

33) P is the sister of Q, R is the mother of Q, S is the father of R, T is the mother of S. Then, how does P related to S ?

  • (A) Grandmother
  • (B) Grandfather
  • (C) Daughter
  • (D) Grand Daughter
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.64K Points
Coach Reasoning

34) From the given following pairs, three are same to each other in a manner while one is odd. Pick up the odd one.

  • (A) Flower : Petal
  • (B) Chair : Leg
  • (C) Circle : Arc
  • (D) Cover : Page
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.64K Points
Coach Reasoning

35) Out of the following pairs, three of them are similar in a manner while one is different. Pick the odd one.

  • (A) Pistol : Gun
  • (B) Knife : Dagger
  • (C) Engine : Train
  • (D) Car : Bus
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

S

Shivam • 8.86K Points
Tutor III Reasoning

36) It is given that :

P is a father of Q
R is a brother of P
S is a brother of T
T is a brother of Q
then, the paternal uncle of S will be :

  • (A) R
  • (B) P
  • (C) Q
  • (D) T
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

S

Shivam • 8.86K Points
Tutor III Reasoning

37) In a coded language, POLITE is coded as OTILEP, then how does the SUITOR will be coded in the same language ?

  • (A) UOTIRS
  • (B) UOITRS
  • (C) UTIORS
  • (D) UOTISR
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

S

Shivam • 8.86K Points
Tutor III Reasoning

38) In a football tournament, Real Madrid has scored 33 goals and there were 22 goals against them. Calculate the average score for the individual player on scored goals.

  • (A) 1
  • (B) 2
  • (C) 3
  • (D) 0
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Madhu • 12.07K Points
Tutor II Reasoning

39) In a certain coded language, ROUGH is coded as 37916 and HANGER is coded as 624153. Then, how does HONOUR will be coded in the same language ?

  • (A) 674793
  • (B) 674739
  • (C) 397437
  • (D) 764739
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of Reasoning Department : 5 | Page : 4

Jump to

Tags: Reasoning mcqs, important mcqs of Reasoning, Reasoning important Reasoning mcqs, mcqs on Reasoning, important mcqs on Reasoning, mcqs of Reasoning

Attempt 600+ Quizzes on Reasoning

Download our easy to use, user friendly Android App from Play Store. And learn MCQs with one click.

Image