31000+ Important MCQs for CDS

31000+ MCQs for CDS are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning CDS MCQ Questions.


Learn CDS MCQs with answers [Page 12 of Department 111]

B

Babita • 8.10K Points
Tutor III Reasoning

111) If the first two statements are true, the third statement is :
I. Cloudy days tend to be more windy than sunny days.
II. Foggy days tend to be less windy than cloudy days.
III. Sunny days tend to be less windy than foggy days.

  • (A) true
  • (B) false
  • (C) uncertain
  • (D) none of these
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

B

Babita • 8.10K Points
Tutor III Reasoning

112) When Anuj saw Manish, he recalled, "He is the son of the father of my daughter's mother." Who is Manish to Anuj?

  • (A) Brother-in-law
  • (B) Brother
  • (C) Cousin
  • (D) Uncle
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

B

Babita • 8.10K Points
Tutor III Reasoning

113) Introducing a man to her husband, a woman said, "His brother's father is the only son of my grandfather." How is the woman related to this man?

  • (A) Mother
  • (B) Aunt
  • (C) Sister
  • (D) uncle
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

B

Babita • 8.10K Points
Tutor III Reasoning

114) A girl introduced a boy as the son of the daughter of the father of her uncle. The boy is girl's?

  • (A) Brother
  • (B) Son
  • (C) Uncle
  • (D) Son-in-law
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

B

Babita • 8.10K Points
Tutor III Reasoning

115) Pointing to a lady, a man said, " The son of her only brother is the brother of my wife." How is the lady related to the man?

  • (A) Mother's sister
  • (B) Grandmother
  • (C) Mother-in-law
  • (D) Sister of father-in-law
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

B

Babita • 8.10K Points
Tutor III Reasoning

116) Pointing to Kapil, Shilpa said, "His mother's brother is the father of my son Ashish." How is kapil related to Shilpa?

  • (A) Sister-in-law
  • (B) Nephew
  • (C) Niece
  • (D) Aunt
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

B

Babita • 8.10K Points
Tutor III Reasoning

117) Pointing to Ketan, Namrata said, " He is the son of my father's only son." How is ketan's mother related to Namrata?

  • (A) Daughter
  • (B) Aunt
  • (C) Sister
  • (D) Sister-in-law
Correct Answer - Option (D)

Explanation :

Let's break this down:

  • Namrata says, "He is the son of my father's only son."
  • "My father's only son" refers to Namrata's brother (since she is talking about her father's son, and it can't be herself).
  • Therefore, Ketan is the son of Namrata's brother, which means Ketan is Namrata's nephew.

Now, the question is: How is Ketan's mother related to Namrata?

  • Ketan's mother is the wife of Namrata's brother, so she is Namrata's sister-in-law.

The correct answer is: (D) Sister-in-law.

B

Babita • 8.10K Points
Tutor III Reasoning

118) Showing the man receiving the prize, Saroj said, " He is the brother of my uncle's daughter." Who is the man to Saroj ?

  • (A) Son
  • (B) Brother-in-law
  • (C) Nephew
  • (D) Cousin
Correct Answer - Option (D)

Explanation :

Let's analyze the statement:

  • Saroj says, "He is the brother of my uncle's daughter."
  • "My uncle's daughter" is Saroj's cousin (the daughter of Saroj's uncle).
  • "He is the brother of my uncle's daughter," meaning the man is the brother of Saroj's cousin.

Thus, the man is Saroj's cousin as well.

So, the correct answer is: (D) Cousin.

B

Babita • 8.10K Points
Tutor III Reasoning

119) Pointing to a gentleman, Deepak said, "His only brother is the father of my daughter's father." How is the gentleman related to Deepak?

  • (A) Grandfather
  • (B) Father
  • (C) Brother-in-law
  • (D) Uncle
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

B

Babita • 8.10K Points
Tutor III Reasoning

120) Pointing to a man on the stage, Rashi said, " He is the brother of the daughter of the wife of my husband." How is the man on the stage related to Rashi?

  • (A) Son
  • (B) Husband
  • (C) Cousin
  • (D) Nephew
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of CDS Department : 111 | Page : 12

Jump to

TAGs: CDS mcqs, important CDS mcqs, important CDS questions, CDS questions, mcq for CDS, important mcq for CDS, mcqs for CDS, mcq questions for CDS, mcq question for CDS, prepare online for CDS